«Με τα δικά της και όχι με κρατικά φτερά πρέπει να πετάει η Air France»

«Με τα δικά της και όχι με κρατικά φτερά πρέπει να πετάει η Air France»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπέντζαμιν Σμιθ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Air France – KLM, προειδοποίησε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων του ομίλου ότι δεν πρόκειται να σπεύσει η γαλλική κυβέρνηση να τον διασώσει. Ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα για να τον προστατεύσει από τον διεθνή ανταγωνισμό. Ο Καναδός Μπέντζαμιν Σμιθ προετοιμάζεται για κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα. Τους προηγούμενες μήνες είχαν κηρύξει διαδοχικές απεργίες, οι οποίες αφενός προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημία στον αερομεταφορέα, αφετέρου οδήγησαν σε ρήξη με την προηγούμενη διοίκηση. Εξαιτίας των 12 ημερών απεργίας το πρώτο εξάμηνο, η εταιρεία έχασε 330 εκατ. ευρώ, ενώ το τελευταίο δωδεκάμηνο η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει 37%.

Ο προκάτοχος του Μπέντζαμιν Σμιθ, Ζαν Μαρκ Ζανεγιάκ, παραιτήθηκε τον Μάιο, επειδή δεν μπόρεσε να λύσει το αδιέξοδο με τα σωματεία της Air France. Ο κ. Σμιθ, ο οποίος κατά τη θητεία του στην Air Canada είχε εξασφαλίσει μακρά εργασιακή ειρήνη, ενδιαφέρεται να κάνει το ίδιο και στη νέα του εταιρεία. Μιλώντας στους Financial Times, τόνισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι προετοιμασμένη να πωλήσει το 14% που κατέχει στον αερομεταφορέα. Πάντως, δεν πρόκειται να το κάνει άμεσα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε χθες ότι «δεν εντάσσεται στα άμεσα σχέδιά του η πώληση του μεριδίου, εφόσον προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση της κερδοφορίας της Air France». Επιπλέον, προσέθεσε ότι το κράτος δεν θα ήταν καλός διαχειριστής αν άρχιζε να πουλάει μετοχές μιας εταιρείας τη στιγμή που αυτή έχει προβλήματα. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει από τον Μάιο ότι επείγει να γίνει ανταγωνιστική η Air France, αλλιώς θα εξαφανιστεί από την αγορά και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τη σώσει.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πέραν του ανοικτού μετώπου με τη διοίκηση της Air France – KLM, οι πιλότοι, οι αεροσυνοδοί και το προσωπικό εδάφους εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις για την επιλογή Μπέντζαμιν Σμιθ. Θεώρησαν «αδιανόητο ότι ένας γαλλικός αερομεταφορέας δεν θα διοικείται από Γάλλο». Τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, ο Mπέντζαμιν Σμιθ είχε συναντήσεις με το προσωπικό και τα συνδικάτα, ενώ τόνισε πως θέλει να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, όπως αναφέρουν οι FT.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το ήμισυ των σταθερών αποδοχών του θα το τοποθετήσει σε αγορές της Air France – KLM. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αλαζόνες, θεωρώντας πως έχουμε περισσότερα δικαιώματα έναντι των επιβατών απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές μας», τόνισε. «Κάθε μέρα δίνουμε μάχες και οφείλουμε να τις κερδίζουμε. Αντίπαλος είναι ο κακός εαυτός μας». Αναλυτές επισημαίνουν ότι «ο κ. Σμιθ είναι ικανός, αλλά έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο να διαβεί για να φθάσει σε συμφωνία με τα συνδικάτα, και δεν αποκλείονται νέες απεργίες και ακυρώσεις πτήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή