Η αξία της νεοφυούς Stripe έφθασε τα 20 δισ. δολάρια

Η αξία της νεοφυούς Stripe έφθασε τα 20 δισ. δολάρια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αδελφοί Πάτρικ και Τζον Κόλιζον είναι 30 και 28 ετών, αντιστοίχως. Οι δύο νεαροί Ιρλανδοί συγκαταλέγονται μεταξύ των νεότερων δισεκατομμυριούχων στον κόσμο και, ασφαλώς, μεταξύ των πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών. Η Stripe, η εταιρεία που ίδρυσαν το 2010, μόλις άντλησε νέα κεφάλαια ύψους 245 εκατ. δολαρίων από επενδυτές. Η αξία της εκτοξεύθηκε από τα 9 δισ. δολάρια στα 20 δισ. δολάρια και είναι μια από τις νεοφυείς επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αξία, όπως οι παγκοσμίως επιτυχημένες πλέον Airbnb και Uber.

Αντικείμενο της Stripe είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Δεν είναι ευρύτερα γνωστή, επειδή δεν εμφανίζεται ο λογότυπός της στις ηλεκτρονικές πληρωμές που περνούν μέσα στο σύστημά της. Ωστόσο, την περασμένη χρονιά το 84% των ηλεκτρονικών πληρωμών στις ΗΠΑ διεκπεραιώθηκε μέσω της Stripe. Στο πελατολόγιό της και στην ιστοσελίδα της εντάσσονται ηχηρά ονόματα της Σίλικον Βάλεϊ, όπως οι Amazon, Google, Uber, Lyft και Spotify. Η Stripe δίνει σε επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρακάμπτουν κάθε είδους μεσάζοντες, όπως είναι οι τράπεζες και οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι πελάτες της που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα ή ηλεκτρονική πλατφόρμα εμπορικών συναλλαγών είναι να προσθέσουν ορισμένες γραμμές κώδικα προγραμματισμού για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο υπηρεσιών πληρωμών της Stripe. Η εταιρεία εισπράττει προμήθεια για κάθε συναλλαγή.

Οι ιδρυτές της έφυγαν από την Ιρλανδία και μετανάστευσαν στη Σίλικον Βάλεϊ, φιλοδοξώντας να κάνουν καριέρα στον κλάδο του λογισμικού. Αφού πειραματίστηκαν με πολλές και διάφορες επιχειρήσεις, συνέλαβαν την ιδέα να διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, παρακάμπτοντας τράπεζες και διαδικασίες. Η τεχνολογία που επινόησαν έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων εταιρειών αλλά και μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, όπως οι Instacart, Lyft και DoorDash.

Η εταιρεία έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή αρνείται να αποκαλύψει τον όγκο των συναλλαγών της, καθώς έτσι γίνεται δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθος των δραστηριοτήτων της. Εχει, άλλωστε, δεχθεί πλήγμα επειδή δεν μπόρεσε να προσεταιριστεί ένα κύμα επιτυχημένων εταιρειών Ιντερνετ όπως η Adyen BV Braintree, που αποτελεί πλέον τμήμα της PayPal Inc. Το αποτέλεσμα ήταν αυτές να εξελιχθούν σε ανταγωνίστριές της. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, πάντως, αντέκρουσε τις επικρίσεις όταν υπέγραψε συμφωνία με κολοσσούς όπως η Amazon και η Uber, που συγκαταλεγόταν στους σημαντικότερους πελάτες της ανταγωνίστριάς της Adyen.

Οι αδελφοί Κόλιζον διαπιστώνουν πως σήμερα το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ θέτει εμπόδια στη φιλοδοξία της εταιρείας τους να απλοποιήσει τις διασυνοριακές συναλλαγές. «Η κυβέρνηση Τραμπ αντέστρεψε την πολιτική ανοίγματος προς την Κούβα», τονίζουν και αποκαλύπτουν πως είχαν ενθουσιαστεί στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να μεταβούν στο νησί της Καραϊβικής και να δραστηριοποιηθούν εκεί, αλλά τώρα ξέρουν πως δεν μπορούν να το κάνουν. Επιπλέον επισημαίνουν ότι οι αυστηρές ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιντερνετ στην Ευρώπη και η πολιτική πλήρους ελέγχου του Διαδικτύου που ασκείται στην Κίνα έχουν δημιουργήσει περιορισμούς στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή