57 δισ. δολ. με αυστηρούς όρους θα δανείσει το ΔΝΤ σε Αργεντινή

57 δισ. δολ. με αυστηρούς όρους θα δανείσει το ΔΝΤ σε Αργεντινή

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μήνες περίπου από τον Ιούνιο, οπότε συμφώνησε με το ΔΝΤ δάνειο 50 δισ. δολαρίων, η Αργεντινή εξασφάλισε αύξηση του ποσού που θα της χορηγηθεί κατά 7 δισ. δολάρια. Το δάνειο συνολικού ύψους 57 δισ. δολαρίων που θα της χορηγήσει το ΔΝΤ θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του, ενώ θα εκταμιευθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως συμβαίνει. Θα συνοδεύεται, όμως, και από σκληρή λιτότητα, καθώς προβλέπει ότι η χώρα θα μηδενίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2019. Το ΔΝΤ θέτει, άλλωστε, όρο στο Μπουένος Αϊρες να περιορίσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος σε περιπτώσεις ακραίων πιέσεων στο νόμισμα. Η διακύμανση του πέσο καθορίζεται από 34 έως 44 πέσος προς ένα δολάριο, και η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να παρέμβει μόνον όταν υποχωρεί κάτω από τα 44 πέσος προς ένα δολάριο. Τότε και μόνον τότε θα μπορεί να δαπανά 150 εκατ. δολάρια την ημέρα για την αγορά πέσος.

Από το δάνειο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο έχουν ήδη χορηγηθεί στο Μπουένος Αϊρες 15 δισ. δολάρια, και θα χορηγηθούν άλλα 35 δισ. δολάρια έως τα τέλη του 2019. Το Μπουένος Αϊρες αναγκάστηκε, όμως, να ζητήσει αύξηση του ποσού του δανείου έπειτα από μια βαθύτατη νομισματική κρίση. Από την αρχή του έτους, το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του. Σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 39 πέσος προς ένα δολάριο. Για να στηρίξει το νόμισμα η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 60%, ενώ στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο δαπάνησε περίπου 16 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της. Δεν κατόρθωσε, ωστόσο, να ανακόψει την πτώση του πέσο και τη συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού, που έχει φθάσει στο 30%. Αιτία των ακραίων πιέσεων στο νόμισμα στάθηκε η δυσπιστία των επενδυτών για τη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.

Η Αργεντινή, μια χώρα που στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν από τις πλουσιότερες στον κόσμο, επτώχευσε το 2001 και εν συνεχεία εξωθήθηκε σε τεχνική στάση πληρωμών το καλοκαίρι του 2014. Ανακοινώνοντας έτσι τη σύναψη της νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι τόνισε ότι «μηδενίζονται οι πιθανότητες να προχωρήσει σε νέα στάση πληρωμών η Αργεντινή». Πράγματι, απομακρύνεται ο κίνδυνος της πτώχευσης, καθώς το Μπουένος Αϊρες δεν θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές για το 2019. Θα καταφύγει στα κεφάλαια του ΔΝΤ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες για το επόμενο έτος, οι οποίες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, θα ανέλθουν στα 28 δισ. δολάρια. Οπως τόνισε στο Bloomberg η Ντάφνε Βλάζεκ, στέλεχος της XR Investments στη Νέα Υόρκη, «οι επενδυτές θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι», καθώς με τη νέα συμφωνία η Αργεντινή «δεν έχει πλέον καμία εξάρτηση από εξωτερική χρηματοδότηση».

Την υπόσχεση του κ. Μάκρι επιβεβαίωσε ο Αργεντινός οικονομολόγος Φεντερίκο Φουριάσε, μιλώντας στους Financial Times. «Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών», τόνισε, αλλά διευκρίνισε ότι η αναθεωρημένη συμφωνία με το ΔΝΤ δεν προβλέπει κάποιου είδους αναπλήρωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας που έχουν διαβρωθεί από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Προσέθεσε, έτσι, ότι «αυτό σημαίνει πως δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί η ισοτιμία του νομίσματος και θα παραμείνει η ανησυχία για το νόμισμα». Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό που επιβάλλει το ΔΝΤ στις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του πέσο, φαίνεται ότι αποτέλεσε το ακανθώδες θέμα στις συνομιλίες για την αύξηση του ποσού του δανείου. Στο αίτημα του ΔΝΤ προέβαλε αντιρρήσεις ο μέχρι την Τρίτη διοικητής της κεντρικής τράπεζας Λουίς Καπούτο, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, επικαλούμενος προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Τον αντικατέστησε ο ακαδημαϊκός Γκούιντο Σαντρλέρις, που έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομίας, και με την αλλαγή σκυτάλης έκλεισε αμέσως η συμφωνία.

Οπως τονίζουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, από τα αποτελέσματα του νέου προγράμματος της Αργεντινής θα εξαρτηθούν πολλά. Είναι πιθανόν να διακυβευθεί το πολιτικό μέλλον του Μαουρίσιο Μάκρι, καθώς πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές το επόμενο έτος με την οικονομία σε ύφεση και εν μέσω σκληρής λιτότητας. Η οικονομία της Αργεντινής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 2% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα υπερβεί το 40%. Εξάλλου ο Μάκρι είχε υποσχεθεί στους Αργεντινούς να επαναφέρει την οικονομία σε ευρωστία και να καταστήσει το πέσο «κανονικό νόμισμα». Αντ’ αυτού, όμως, αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ, το οποίο στη συνείδηση της κοινής γνώμης είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση της αργεντίνικης οικονομίας και για την πτώχευση του 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή