ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόφσκις: Τα σχέδια της Ιταλίας δεν συμβαδίζουν με τους δημοσιονομικούς κανόνες

Ντομπρόφσκις: Τα σχέδια της Ιταλίας δεν συμβαδίζουν με τους δημοσιονομικούς κανόνες

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα ότι τα προκαταρκτικά σχέδια της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους δεν φαίνεται να είναι σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής από τις συνομιλίες (στην Ιταλία) δεν φαίνεται να συνάδει με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια διάσκεψης στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό έχουν οδηγήσει σε σύγκρουση με την Ε.Ε., με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γαλλίας BFM TV πως «δεν υπάρχει κανένα όφελος από μια κρίση μεταξύ της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και της Ιταλίας και ότι κανένας δεν θα ωφεληθεί γιατί η Ιταλία είναι μια σημαντική χώρα της ευρωζώνης. Ωστόσο δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της το οποίο παραμένει εκρηκτικό».

Κι αυτό γιατί μπορεί το έλλειμμα να υπολογίζεται σε κάτω από 3% που είναι το «ταβάνι» που θέτει η Ε.Ε. ωστόσο πρόκειται για μια σημαντική αύξηση συγκριτικά με το έλλειμμα ύψους 1,6% που ήταν ο στόχος για το 2018.