ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνά δωμάτια και σε επώνυμα ξενοδοχεία

Φθηνά δωμάτια και σε επώνυμα ξενοδοχεία

Η τάση που καλλιέργησε η Airbnb για φθηνή διαμονή με καλές προδιαγραφές άρχισε να επεκτείνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία, και ειδικότερα οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων πολυτελείας, προσφέρουν δωμάτια υψηλής αισθητικής σε προσιτές τιμές.

«Η τάση είναι για κομψό αλλά και φθηνό κατάλυμα», τονίζει ο Τσεκιτάν Ντεβ, καθηγητής Μάρκετινγκ στη Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων που ενέδωσαν στο νέο κίνημα των φτηνών αλλά προσεγμένων δωματίων συγκαταλέγεται ο όμιλος InterContinental Hotels.

Προσφάτως έθεσε σε λειτουργία ένα νέο είδος καταλυμάτων του, που τα ονομάζει Avid. Διαθέτουν καλά εξοπλισμένα γυμναστήρια και προσφέρουν, στον μπουφέ με το πρωινό, γιαούρτι και ιταλικά τυριά. Η τιμή τους αρχίζει από 69 ευρώ τη βραδιά. Με τη νέα τάση συντάχθηκαν και τα ξενοδοχεία Moxy Hotels Marriott. Η νέα μονάδα τους στο Σικάγο έχει μπαρ στη ρεσεψιόν ενώ τα δωμάτια βρίσκονται περιμετρικά μιας αυλής. Στους τοίχους της αυλής είναι κρεμασμένες πινακίδες όπου οι πελάτες μπορούν να αφήσουν μηνύματα όπως «Σε περιμένω στο μπαρ». Η τιμή τους αρχίζει από 147 ευρώ.

Παράλληλα, τα γνωστά για το εξαιρετικό στυλ τους ξενοδοχεία Hoxton του Λονδίνου επεκτάθηκαν προ ημερών στη Νέα Υόρκη, όπου έναντι 137 ευρώ το βράδυ τα δωμάτια έχουν πρόσβαση σε τρία εστιατόρια και στο σαλόνι στον τελευταίο όροφο. Επίσης, η κοινοπραξία Design Hotels, που δίνει έμφαση στο στυλ, άνοιξε προσφάτως μια νέα κατηγορία δωματίων, που τα περιγράφει ως «πολυτέλεια με λιγότερο κόστος». Κοστίζουν από 200 έως 233 ευρώ.

Ανάλογες κινήσεις κάνει και ο όμιλος ξενοδοχείων Dream Hotel Group, που έχει ανοίξει ένα ρετρό ξενοδοχείο στο στυλ της δεκαετίας του 1960, με πισίνα και μπαρ στον τελευταίο όροφο, και χρεώνει το δωμάτιο προς 111 ευρώ. Σχεδιάζει, μάλιστα, να ανοίξει αντίστοιχα ξενοδοχεία στο Μεξικό και στην Μπελίζ (πρώην Βρετανική Ονδούρα). Στο Ισραήλ, η αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels εγκαινίασε νέα μονάδα με δωμάτια σε προσιτές τιμές και προσφάτως φιλοξένησε ένα εργαστήριο-έκθεση σχεδιαστών τατουάζ. Και στην Ιαπωνία η αλυσίδα Hoshino Resοrts εγκαινίασε πέρυσι τη μονάδα Omo με άκρως λιτό ντιζάιν και τιμές που αρχίζουν από 39 ευρώ.

Οι τιμές της νέας αυτής κατηγορίας καταλυμάτων ποικίλλουν, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στην εκάστοτε περιοχή. Σύμφωνα με την STR, εταιρεία ανάλυσης της ξενοδοχειακής αγοράς, το περασμένο έτος η μέση τιμή ενός δωματίου στις 25 σημαντικότερες περιοχές των ΗΠΑ ήταν 130 δολάρια, ποσό αντίστοιχο των 112 ευρώ. Οι αποκλίσεις είναι σημαντικές, καθώς ο μέσος όρος στη Νέα Υόρκη είναι 240 δολάρια (207 ευρώ) και στο Ντιτρόιτ 104 (90 ευρώ). Η τάση αυτή για εκλαΐκευση του ντιζάιν ακολουθεί τις ταξιδιωτικές συνήθειες της λεγόμενης «γενιάς της χιλιετίας». Οπως τονίζει ο καθηγητής Ντεβ, αυτή η γενιά έχει αρχίσει να ταξιδεύει προσφάτως, διαθέτει λιγότερα χρήματα και έχει πλήρη επίγνωση των αξιών. Γι’ αυτό «είναι άνθρωποι διατεθειμένοι να πληρώσουν για πράγματα που προσφέρουν ικανοποίηση και απορρίπτουν το βαρετό ντιζάιν, την κακή τεχνολογία και τις περιττές πολυτέλειες».