Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κάμψη 0,52%. Το πετρέλαιο, αν και υποχώρησε ελαφρά, παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών ενόψει νέων κυρώσεων στο Iράν από τις ΗΠΑ και μειωμένης διεθνούς παραγωγής. Στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Βrent είχε πτώση 0,25% στα 84,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Νέας Υόρκης είχε κάμψη 0,31% στα 75,07 δολάρια το βαρέλι.

Στην αμερικανική αγορά οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά χάρις στην επίτευξη ανανεωμένης συμφωνίας για το ελεύθερο βορειοαμερικανικό εμπόριο (Nafta), η οποία κινδύνευε να ναυαγήσει. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν άνοδο της τάξεως του 0,43% και 0,12%, αντίστοιχα. Βοηθητικά λειτούργησε η άνοδος των τιμών των μετοχών εταιρειών όπως οι Caterpillar και Boeing – αυτές βασίζονται πάρα πολύ στις εξαγωγές και ευνοούνται από εμπορικές συμφωνίες. Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος της εξόρυξης και της υψηλής τεχνολογίας, αλλά υπήρξε έως ένα βαθμό αντιστάθμισμα από τις τράπεζες, των οποίων οι μετοχές είχαν απώλειες. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» ισχυρών νομισμάτων ανήλθε 0,28% στις 95,563 μονάδες, ενώ ενωρίτερα είχε φθάσει στις 95,744 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδά του από την 21η Αυγούστου.

Στη Γηραιά Ηπειρο το κλίμα επηρεάστηκε από τα τεκταινόμενα στην Ιταλία, που αφορούν τον προϋπολογισμό της και τις διαφωνίες της με τις Βρυξέλλες για το υψηλό δημοσιονομικό της έλλειμμα. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν. «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος λέξεων με το ευρώ από την μία πλευρά και την Ιταλία από την άλλη», επισήμανε ο αναλυτής χρηματαγορών της Credit Agricole, Βαλεντίν Μαρινόφ. Επιπλέον, οι επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον και για τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία θεωρούνται ασφαλής επιλογή σε περιόδους αβεβαιότητας. Ο χρυσός ενισχύθηκε 1,6% χθες στα 1.206,11 δολάρια η ουγγιά, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από την 21η Σεπτεμβρίου. Τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με – 0,28%, στην Φρανκφούρτη ο DAX με -0,42%, στο Παρίσι ο CAC 40 με – 0,71%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με – 0,23% και στη Μαδρίτη ο IBEX με -1,08%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή