Κόντρα Μάκρι – Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό

Κόντρα Μάκρι – Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κογκρέσο της Αργεντινής ζήτησε την Τετάρτη την απόσυρση του νέου προϋπολογισμού λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση Μάκρι, αμφισβητώντας τους δημοσιονομικούς στόχους και την περικοπή δημοσίων δαπανών τη στιγμή που η χώρα έχει βυθιστεί σε νέα ύφεση. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση του Μάκρι είναι ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και ίσως αναγκαστεί να διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό λιτότητας που περιλαμβάνει αυξημένους φόρους, μείωση των κρατικών δαπανών και των δαπανών για κοινωνική πολιτική, στην προσπάθειά της να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 και να περιορίσει τις ανάγκες χρηματοδότησης.

Ο προϋπολογισμός του 2019 είχε συνταχθεί λίγες εβδομάδες πριν από τη σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ της Αργεντινής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον περασμένο μήνα. Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την αύξηση της χρηματοδότησης προς την Αργεντινή στα 57 δισ. δολάρια από 50 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο. Το ΔΝΤ ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα από αυτήν που είχε ζητήσει με το πρώτο πρόγραμμα. «Το μηδενικό έλλειμμα αποτελεί ψέμα», δήλωσε στο Reuters η βουλευτής Γκρασιέλα Καμάνο, επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος Frent Renovador, και κάλεσε την κυβέρνηση Μάκρι να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό και να καταθέσει νέο.

Ο Μάρκος Πένια, προσωπάρχης του προέδρου Μάκρι, απέρριψε την κριτική καλώντας τους γερουσιαστές να επικυρώσουν τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως αυτό περιλαμβάνει σωστές προβλέψεις και ότι θα επιτρέψει στη χώρα να μηδενίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το πέσο έχει ανατιμηθεί τις τελευταίες ημέρες, αν και είχε υποχωρήσει κατά 50% από την αρχή του χρόνου, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η σκληρή λιτότητα που απαιτεί το ΔΝΤ και οι αγορές ενδεχομένως να αποδειχθεί χειρότερη από την οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή