Λε Μερ κατά Γερμανίας για καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων

Λε Μερ κατά Γερμανίας για καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυνήθιστα έντονη κριτική κατά της γερμανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, κατηγορώντας το Βερολίνο πως παρεμποδίζει τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και πως η αναποφασιστικότητά του ενισχύει τους λαϊκιστές. Είτε θα προχωρήσει η δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης είτε μια μέρα δεν θα υπάρχει η ίδια η Ευρωζώνη, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Χρησιμοποιώντας αρκετά σκληρή γλώσσα, ο Λε Μερ ζήτησε από την κυβέρνηση Μέρκελ να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα και να αρχίσει να ασχολείται με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν από πέρυσι το φθινόπωρο, ειδικότερα τη δημιουργία διακριτού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη και την επιβολή ειδικού φόρου για τις τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο. «Είτε θα υπάρξει προϋπολογισμός της Ευρωζώνης είτε μια ημέρα δεν θα υπάρχει η ίδια η Ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Και για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, πρόσθεσε πως «η υπομονή μου είναι ατελείωτη, διότι αυτό απαιτεί η δουλειά μου».

Τα επιχειρήματα του Λε Μερ για την αναγκαιότητα δημιουργίας προϋπολογισμού της Ευρωζώνης είναι ευτυχώς πιο πειστικά. Πρόκειται για μέτρο προστασίας της Ευρωζώνης από την επόμενη οικονομική κρίση που θα αντιμετωπίσει, διότι θα επιτρέψει σε χώρες με πιο αδύναμα δημόσια οικονομικά να μην περικόψουν κρίσιμης σημασίας δαπάνες όπως αυτές για την παιδεία, για την έρευνα και ανάπτυξη.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν πως η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει ορισμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τη σταθερότητά της, όπως η δημιουργία προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, η Μέρκελ δέχτηκε τη δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης μόνο επί της αρχής, ενώ στην πράξη προβάλλει εμπόδια. Ενώ ο Μακρόν θέλει ουσιαστικό προϋπολογισμό ύψους δεκάδων δισ. τον χρόνο, η Μέρκελ επιμένει σε μονοψήφιο νούμερο.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Γιόζεφ Γιάνινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο τοπικό γραφείο του Βερολίνου, λέει πως τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης Μέρκελ δεν είναι η πιο σοβαρή αιτία που η Γερμανία κωλυσιεργεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. «Υπάρχει αντίδραση (στο θέμα του προϋπολογισμού) και η Γερμανία δεν θέλει τόσο πολύ να προωθήσει αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν άλλες χώρες που δεν τάσσονται υπέρ του προϋπολογισμού: από την Ολλανδία, τους Φινλανδούς μέχρι τους Σλοβάκους και τους Αυστριακούς. Και το Βερολίνο κρύβεται πίσω από την αντίδραση των άλλων και κρύβεται πίσω από την εσωτερική ατζέντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή