Οι μετοχές ZTE και Lenovo πλήρωσαν τη φημολογία για ηλεκτρονική κατασκοπεία

Οι μετοχές ZTE και Lenovo πλήρωσαν τη φημολογία για ηλεκτρονική κατασκοπεία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματική πτώση σημείωναν χθες οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών μικροεπεξεργαστών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που τροφοδοτούν αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οι μετοχές της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo σημείωναν πτώση πάνω από 20% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και οι μετοχές της ZTE, που κατασκευάζει έξυπνα κινητά και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, υποχωρούσαν περισσότερο από 10%.

Προηγήθηκε μία μέρα νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι κινεζικές βιομηχανίες είχαν ενσωματώσει ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης στα είδη με τα οποία προμήθευαν αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Amazon και η Google. Στόχος τους, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ήταν να κατασκοπεύσουν τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Οι κινεζικές εταιρείες που βρέθηκαν στη δίνη της πτώσης αρνούνται κάθε σχέση με το επίμαχο δημοσίευμα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Lenovo, το δημοσίευμα του Bloomberg αφορά την κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών Super Micro Computer, «η οποία δεν προμηθεύει τη Lenovo. Η Lenovo είναι παγκόσμιος όμιλος και λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει την ακεραιότητα της αλυσίδας προσφοράς της». Ομοίως αρνήθηκε τις κατηγορίες και η Super Micro Computer, τονίζοντας ότι «ουδέποτε βρήκε κάποιο ύποπτο μικροτσίπ ούτε είχε ποτέ παράπονα από πελάτη για κάτι τέτοιο». Το δημοσίευμα του Bloomberg και τα συνεπακόλουθά του έρχονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Εντείνει, άλλωστε, την καχυποψία της Ουάσιγκτον για την αλληλεξάρτηση των αμερικανικών και των κινεζικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και τους κινδύνους που μπορούν να εγκυμονούν για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα που δημοσιεύθηκε το επίμαχο ρεπορτάζ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επέκρινε την Alphabet, μητρική εταιρεία της επικρατέστερης παγκοσμίως μηχανής πλοήγησης, της Google. Ο λόγος είναι ότι η Google αναπτύσσει μια κινεζική εκδοχή της που θα λογοκρίνει το περιεχόμενό της, σύμφωνα με τους περιορισμούς που υφίσταται το

Διαδίκτυο στην Κίνα.

Στην αγορά της Κίνας προκάλεσε έντονο προβληματισμό η πτώση της μετοχής της Lenovo. Είναι η πρώτη παγκοσμίως σε πωλήσεις υπολογιστών και διακομιστών, τους οποίους εμπορεύεται με τη φίρμα της ΙΒΜ. Το 2014 αγόρασε από την ΙΒΜ τον τομέα των servers, που έκτοτε αποτέλεσε κύριο μοχλό ανάπτυξης της εταιρείας. Το τελευταίο οικονομικό έτος, όμως, το ένα τρίτο των εσόδων της προέρχεται από τις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τη ΖΤΕ, είναι πρώτη σε εξαγωγές έξυπνων κινητών προς τις ΗΠΑ. Εχει επανειλημμένως αρνηθεί κατηγορίες της Ουάσιγκτον πως το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της για να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή