Το ΔΝΤ βάζει χαμηλότερα τον πήχυ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Το ΔΝΤ βάζει χαμηλότερα τον πήχυ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τα κάτω αναθεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικότερα στην Ευρωζώνη, το 2019-20, λόγω των χαμηλότερων του αναμενομένου επιδόσεων που σημειώθηκαν στις οικονομίες του ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Ο Μορίς Ομπσφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, επισημαίνει ότι υπάρχουν «πολλά σύννεφα στον ορίζοντα» της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη τόσο στον πυρήνα όσο και στην περιφέρεια. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να βαδίσει, επίσης, σε ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία, όσο θα εξασθενεί η επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης Τραμπ.

Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη 2% το 2018 και 1,9% το 2019, αντανακλώντας μία προς τα κάτω αναθεώρηση της τάξεως του 0,4% και 0,1%, αντίστοιχα, από τις προβλέψεις του Απριλίου. Εξαιτίας της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,9% το 2018 και το 2019, με το ΔΝΤ να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του Απριλίου κατά 0,6% για το 2018 και 0,1% για το επόμενο. Το ΔΝΤ μειώνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ιταλία κατά 0,3%, στο 1,2% για το 2018 και κατά 0,1%, στο 1% για το 2019. Η ιταλική οικονομία, η τρίτη ισχυρότερη στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, διανύει περίοδο αβεβαιότητας, λόγω της κυβερνητικής ατζέντας που επηρεάζει την εσωτερική αλλά και εξωτερική ζήτηση, σημειώνει το Ταμείο στην ετήσια έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μετριαστεί στο 1,6% το 2018 και το 2019, ένα ποσοστό που είναι χαμηλότερο κατά 0,1% από τον Απρίλιο. Μεσοπρόθεσμα, η Ευρωζώνη θα επεκταθεί κατά 1,4%, λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας και του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη-μέλη.

Στη Βρετανία, της οποίας η οικονομία έχει υποστεί πλήγμα από το επικείμενο Brexit, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,4% το 2018, δηλαδή να είναι χαμηλότερη κατά 0,2% από τις προβλέψεις του Απριλίου. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, συνολικά, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί κατά 2,4% το 2018 και 2,1% το 2019, δηλαδή λιγότερο κατά 0,1% από την έκθεση του Απριλίου. Στην Κίνα, η ανάπτυξη αναμένεται να έχει υποχωρήσει στο 6,2% το 2019 από το 6,6% το 2018. Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,7% για το 2018-19. Παρότι ο κ. Ομπσφελντ τονίζει ότι οι προβλεπόμενες επιδόσεις είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την περίοδο 2012-16, αν επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη κατά 0,2% από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή