Το 2018 αναμένεται να κλείσει με λιγότερες επιχειρηματικές συμφωνίες

Το 2018 αναμένεται να κλείσει με λιγότερες επιχειρηματικές συμφωνίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Πεκίνου επηρεάζει τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων ομίλων. Αυτό αποτυπώνεται στην απροθυμία τους να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το επόμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων Ernst & Young (EY). Το 46% των διευθυνόντων συμβούλων που συμμετείχαν στην έρευνα ενδιαφέρεται να κάνει εξαγορές. Αυτό το ποσοστό είναι κατά 10% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2017. Επιπλέον, είναι το χαμηλότερο ποσοστό κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως της αβεβαιότητας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., η συγκεκριμένη χώρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση ως επιλογή εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ πέρυσι ήταν στην πέμπτη. Πρώτες είναι οι ΗΠΑ. Στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση ακολουθούν ο Καναδάς, η Γερμανία και η Γαλλία. Οπως αναφέρει το CNBC, η ΕΥ διεξάγει κάθε δύο χρόνια την έρευνα «Παγκόσμιο βαρόμετρο εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων».

Στη φετινή έρευνα έλαβαν μέρος 2.600 στελέχη από 45 χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμαναν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δραστηριότητα στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις είναι οι νέες νομοθετικές διατάξεις και ρυθμίσεις και η πολιτικοοικονομική αστάθεια. «Οι δασμοί, η κλιμάκωση της έντασης στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας και οι προβληματισμοί για τις συνέπειες του Brexit ωθούν κάποιες εταιρείες να τηρήσουν στάση αναμονής», παρατηρεί ο Στιβ Κρούσκος, αντιπρόεδρος διεθνών δραστηριοτήτων της ΕΥ. «Οι επικεφαλής των εταιρειών διστάζουν, παρότι είχαν πολύ καλά κέρδη το πρώτο εξάμηνο, άρα διαθέτουν ρευστό να κάνουν εξαγορές, και παρότι σε πολλούς κλάδους είναι επιβεβλημένο να υπάρξει συσπείρωση δυνάμεων. Οπως δείχνει η έρευνά μας, το 2018 θα κλείσει με σαφώς λιγότερες επιχειρηματικές συμφωνίες από όσες κλείστηκαν στις αρχές του».

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κρούσκου, αξίζει να σημειώσουμε ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτήθηκε από πολύ μεγάλες συμφωνίες. Για παράδειγμα, ο γερμανικός κολοσσός φαρμάκων και χημικών Bayer εξαγόρασε τον αμερικανικό όμιλο φυτοφαρμάκων Monsanto αντί 63 δισ. δολαρίων. Τέλος, οι δύο μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι Disney και Comcast ανταγωνίστηκαν για την 21st Century Fox και τη Sky. Η Disney απέκτησε την 21st Century Fox αντί τιμήματος 71,3 δισ. δολαρίων, ενώ η Comcast απέκτησε μερίδιο 30% στη Sky, προσφέροντας 40 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή