Η εφορία κυνηγάει τον Αμπράμοβιτς για τη βίλα του στην Κυανή Ακτή

Η εφορία κυνηγάει τον Αμπράμοβιτς για τη βίλα του στην Κυανή Ακτή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς προσπαθεί να αποφύγει τη φορολόγηση της έπαυλής του στη νότια Γαλλία, αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Πριν από 14 χρόνια αγόρασε την πολυτελή θερινή κατοικία και τους αμπελώνες στο Σατό ντε λα Κροέ στο ακρωτήριο του Αντίμπ, που βρίσκεται στην Κυανή Ακτή. Δήλωσε, ωστόσο, ψευδή στοιχεία για την αξία τους, την οποία εμφάνισε πολύ χαμηλότερη από την πραγματική. Ομως, ο αρμόδιοι υπάλληλοι των γαλλικών οικονομικών υπηρεσιών τον εντόπισαν και τον κατηγόρησαν ότι, λόγω παραπλανητικών στοιχείων, πλήρωσε λιγότερους φόρους το 2006 και το 2007.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, η τιμή του τετραγωνικού μέτρου στην παραπάνω θερινή κατοικία αποτιμάται σε 47.000 ευρώ. Κατά καιρούς, μεταξύ των διασήμων και πλουσίων ενοίκων της ήταν ο Εδουάρδος Η΄, λίγο μετά την απόφασή του να παραιτηθεί από τον βρετανικό θρόνο και να παντρευτεί την πλούσια Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον, αλλά και η τελευταία βασίλισσα της Ιταλίας. Τη δεκαετία του 1950 την κατοίκησαν πρώτα ο Αριστοτέλης Ωνάσης και μετά ο Σταύρος Νιάρχος. Το 1970 καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά. Εκτοτε παρήκμαζε μέχρι να την αγοράσει ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να αποφύγει να πληρώσει τον φόρο του 1,2 εκατ. ευρώ που του ζητεί η εφορία στη Γαλλία. Διατείνεται πως οι οικονομικές υπηρεσίες έχουν υπερτιμολογήσει το ακίνητό του, συγκρίνοντάς το με άλλα αντίστοιχα σε πολύ ακριβότερες περιοχές της Γαλλίας. Αυτό όμως δεν συγκίνησε τους δικαστές, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η εφορία έχει δίκιο όσον αφορά την αποτίμηση της αξίας του Σατό ντε λα Κροέ, συγκρίνοντάς το με αντίστοιχα ακίνητα σε παρακείμενες περιοχές, όπως το Σεν-Ζαν-Καπ-Φερά ή το Καπ ντ’Aΐγ. Μία ακόμη από τις επαύλεις που τέθηκαν στο στόχαστρο της εφορίας ήταν η διάσημη Βίλα Φιορεντίνα. Στους λαμπερούς κατά καιρούς ενοίκους της συγκαταλέγονται η οικογένεια Κένεντι, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ισχυρίστηκε ότι τα σχετικά έγγραφα από την εφορία δεν του παραδόθηκαν ιδιοχείρως, αλλά αυτό δεν το δέχθηκε το δικαστήριο. Στα τέλη του 2004, το Σατό ντε λα Κροέ πουλήθηκε στον Ρομάν Αμπράμοβιτς για περισσότερο από 73 εκατ. ευρώ, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου. Βρίσκεται απομονωμένη στο Ακρωτήριο της Αντίμπ και έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα. Οι αμπελώνες εκτείνονται σε 75.000 τετραγωνικά μέτρα. Εντός αυτών βρίσκονται η έπαυλη των 2.400 τ.μ. και ένας ξενώνας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομικών υπηρεσιών της Γαλλίας, η αξίας της φθάνει τα 112,8 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο που ασχολείται με την υπόθεση φοροαποφυγής έλαβε υπόψη και έκθεση Γάλλων αρχιτεκτόνων. Σύμφωνα με αυτήν, η έπαυλη, η οποία έχει ανακαινισθεί με έμφαση στην κομψότητα αλλά και στην πολυτέλεια, είναι η πιο ωραία στην Κυανή Ακτή – ειδικά στη γεωγραφική ζώνη μεταξύ Σεν Ραφαέλ και Ιταλίας. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο, επειδή η εφορία δεν έλαβε υπόψη τις επενδύσεις που έκανε για την ανακαίνιση της θερινής κατοικία, που ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ. Οι οικονομικές υπηρεσίες απάντησαν ότι στην τιμή ανά τετραγωνικό έκαναν έκπτωση 30% το 2006 και 20% το 2007. Τέλος, αναφέρεται ότι η Κυανή Ακτή από τη δεκαετία του 1990 άρχισε να προσελκύει Ρώσους μεγιστάνες, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή