Πωλητήριο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια βάζει η Dogus

Πωλητήριο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια βάζει η Dogus

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Φερίτ Σαχένκ, ιδιοκτήτης της Dogus Holding AS, που έχει έντονη παρουσία στην Ελλάδα αναζητεί αγοραστές για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια πολυτελείας που διαθέτει στη Νότια Ευρώπη. Επιχειρεί να αναδιαρθρώσει τα χρέη του σε μια στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Τουρκία, διότι οι τουρκικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους μετά την πτώση κατά 40% της τουρκικής λίρας. Εκτιμάται πως έως τα τέλη του έτους θα έχουν πτωχεύσει 7.000 επιχειρήσεις στη χώρα.

Ο συγκεκριμένος όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κοινοπραξία που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ ελέγχει περίπου το 50% στην κοινοπραξία που εξαγόρασε το ξενοδοχείο Hilton την Αθήνα. Διαθέτει επίσης συμμετοχές σε μαρίνες, όπως το 50% στη μαρίνα Φλοίσβου, την οποία ελέγχει από κοινού με τη Lamda και το 99% της K&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου Α.Ε. Συμμετέχει, επίσης, σε κοινοπρακτικό σχήμα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μαρίνα Αλίμου.

Στην αρχή της εβδομάδας, όμως, ο οίκος Standard&Poor’s υποβάθμισε την Dogus στο επίπεδο του Β-, επικαλούμενος την αδυναμία του ομίλου να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δανείων του ύψους 725 εκατ. ευρώ αλλά και των 1,6 δισ. ευρώ των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι αν ο όμιλος δεν επιμηκύνει τον χρόνο ωρίμανσης του χρέους του, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός του 2018, «χωρίς να επισπεύσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων του».

Ετσι, ο όμιλος Dogus αναζητεί υποψήφιους αγοραστές για ξενοδοχεία διεθνούς φήμης που προσελκύουν διασημότητες και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως το Capri Palace, το Grand Hyatt στην Κωνσταντινούπολη, τη Villa Dubrovnik, τη Villa Magna στη Μαδρίτη και την Aldrovandi Villa Borghese Hotel στη Ρώμη. Ο Σαχένκ, που στο παρελθόν υπήρξε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, δαπάνησε πολύ μεγάλα ποσά στην αγορά ξενοδοχείων, μαρινών και εστιατορίων πολυτελείας ανά τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι το ξενοδοχείο Capri Palace διαθέτει μόνον 68 δωμάτια, αλλά έχει δύο εστιατόρια με αστέρια Michelin. Προχώρησε σε αυτές τις επενδύσεις κατά κύριο λόγο εκτός Τουρκίας, όταν πώλησε έναντι 5,5 δισ. δολ. το 31% που είχε στην τουρκική τράπεζα Turkiye Garanti Bankasi. Είναι σαφές ότι έχει δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της κρίσης που πλήττει την τουρκική οικονομία και τις τουρκικές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες. Προ μηνών συμφώνησε να εκποιήσει το 17% που κατείχε στην αλυσίδα εστιατορίων Dream International BV έναντι 200 εκατ. δολ. στην επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Pte και τη Metric Capital Partners LLP.

Από την αρχή του έτους έχει εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 313 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξυπηρετήσει το χρέος των 73 εκατ. ευρώ που λήγει φέτος αλλά και το χρέος 253 εκατ. ευρώ που λήγει τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, έχει εκποιήσει το μερίδιό του σε κοινοπραξία που ανέλαβε την ανέγερση εμπορικού κέντρου στη Σμύρνη, μεταβιβάζοντάς το στον εταίρο του, τον όμιλο Orjin Group. Σημειωτέον ότι τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει έναντι 70 εκατ. ευρώ μερίδιο 25% στην εταιρεία D-Marinas BV της Dogus, που ελέγχει 10 μαρίνες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στην Κροατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή