Αναιμική αύξηση κατανάλωσης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο

Αναιμική αύξηση κατανάλωσης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή άνοδο κατά 0,1% εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Ανάλογη ήταν και η ενίσχυση των πωλήσεων τον Αύγουστο. Η αύξηση των αγορών οχημάτων τον Σεπτέμβριο αντισταθμίστηκε από τη μεγάλη κάμψη στις δαπάνες εστίασης (η κάμψη στις δαπάνες σε εστιατόρια και μπαρ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Ρόιτερς, είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας διετίας). Εντούτοις, σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν δυναμικές το τρίτο τρίμηνο. Και αυτή η εξέλιξη θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την οικονομική ανάπτυξη, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο από την εξασθένηση στις εξαγωγές και την αγορά ακινήτων.

«Εν κατακλείδι στο τρίτο τρίμηνο φαίνεται πως ήταν ζωηρές οι αγοραστικές δαπάνες», επισημαίνει ο Τζιμ Σάλιβαν, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics στη Νέα Υόρκη. Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερς, είχαν προβλέψει άνοδο 0,6% στις λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου έναντι του 0,1% στην πραγματικότητα. Πάντως, εξαιρουμένων των οχημάτων, της βενζίνης, των δομικών υλικών και των υπηρεσιών εστίασης, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,5%, όσο και τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται πως η κατανάλωση, η οποία συνεισφέρει άνω των δύο τρίτων της οικονομίας, πηγαίνει καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρις στη μείωση της ανεργίας.

Ο δείκτης μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 49 ετών, δηλαδή στο 3,7%. Αυτές οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συντείνουν και στη σταδιακή αύξηση των μισθών, οι οποίοι παραμένουν επί δεκαετίες στάσιμοι. Ευνοϊκά για την κατανάλωση λειτούργησαν και οι φοροαπαλλαγές του Αμερικανού προέδρου Τραμ, καθώς και οι υψηλότερες αποταμιεύσεις. Τέλος, ορισμένοι ανησυχούν μήπως οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις μετοχών οδήγησαν σε μείωση των εσόδων των νοικοκυριών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή