Το χρονικό της προαναγγελθείσας κατάρρευσης της αλυσίδας Sears

Το χρονικό της προαναγγελθείσας κατάρρευσης της αλυσίδας Sears

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Sears ήταν από τις πρώτες εταιρείες που πουλούσε τα προϊόντα της μέσω ταχυδρομικών καταλόγων προ 132 ετών στις ΗΠΑ, παίζοντας έκτοτε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του λιανικού εμπορίου στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Προσέφερε όλον τον οικιακό εξοπλισμό στην αμερικανική μεσαία τάξη του 20ού αιώνα από κουρτίνες και πλυντήρια μέχρι εργαλεία κηπουρικής και παιχνίδια. Σήμερα, όμως, η Sears έχασε στην κούρσα του ηλεκτρονικού εμπορίου και κήρυξε πτώχευση.

Μη μπορώντας να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα του Διαδικτύου, οι πωλήσεις της Sears ακολουθούσαν την κατιούσα, ενώ αυξάνονταν δραματικά τα χρέη της. Χθες το ποτήρι ξεχείλισε. Η Sears Holdings, μητρική της Sears και των καταστημάτων Kmart, κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της. Δεν είχε ούτε καν ρευστό για να καλύψει ομολογιακές υποχρεώσεις 134 εκατ. δολαρίων. Τα συνολικά χρέη της υπολογίζονται στα 10 δισ. δολάρια ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της περιορίζονται στο 1 δισ. δολάρια, μαρτυρούν πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Ο Εντι Λάμπερτ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sears Holdings επί περίπου μια 14ετία, δεν κατάφερε να πείσει τους πιστωτές και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου για την επιτυχία του τελευταίου σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Πολλά από τα προβλήματα της Sears Holdings ήταν χρόνια. Το 1999, η μετοχή της εταιρείας εξήλθε από τον δείκτη Dow Jοnes έπειτα από 75 χρόνια. Από το 2010, η Sears συσσώρευσε ζημίες 11,7 δισ. δολαρίων. Κέρδη ανακοίνωσε τελευταία φορά προ οκταετίας και έκτοτε οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει κατά 60%. Την τελευταία 13ετία, ο όμιλος έκλεισε πάνω από 2.800 καταστήματα. Τον Σεπτέμβριο, ο Λάμπερτ πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο την αναδιάρθρωση των χρεών του ομίλου χωρίς να κηρύξει χρεοκοπία. Προειδοποίησε, όμως, πως η ρευστότητα ήταν οριακή λόγω του υψηλού κόστους εξυπηρέτησης των χρεών της Sears Holdings. Πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, η τιμή της μετοχής της είχε κατρακυλήσει κάτω από το ένα δολάριο.

Ακόμη και πριν από την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανταγωνίστριες όπως η Walmart και η Target υπερίσχυσαν με τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους καταναλωτές. «Ορισμένοι από τους πιστωτές του ομίλου αποφάσισαν πως αρκετές φορές είχε δοθεί δεύτερη ευκαιρία – βάζοντας ένα τέλος», δήλωσε ο Χίου Ρέι, επικεφαλής του νομικού γραφείου με εξειδίκευση στο πτωχευτικό δίκαιο McKool Smith, στους Financial Times. Ο κ. Λάμπερτ υπέβαλε την παραίτησή του και τη διοίκηση της Sears Holdings θα αναλάβουν τρία από τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη της, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Μερίδα αναλυτών εικάζει πως θα ρευστοποιηθούν όλες οι δραστηριότητες του ομίλου. Επί του παρόντος, η Sears Holdings διαθέτει 700 καταστήματα και απασχολεί 68.000 υπαλλήλους. Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Sears είχε ένα δίκτυο 1.000 καταστημάτων με 89.000 υπαλλήλους. Πληροφορίες της Financial Times αποκάλυψαν πως οι πιστωτές της Sears Holdings θα χρηματοδοτήσουν με 600 εκατ. δολάρια τη διαδικασία πτώχευσης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα μπει λουκέτο σε τουλάχιστον 142 καταστήματα. Μόνον ο Λάμπερτ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Sears Holdings, θα συνεισφέρει με νέες πιστώσεις της τάξεως των 300 εκατ. δολαρίων για να συνεχίσουν τα καταστήματα τη λειτουργία τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή