ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ηλικία 65 ετών απεβίωσε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Αλεν

Σε ηλικία 65 ετών απεβίωσε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Αλεν

Ιδρυσε μαζί με τον παιδικό του φίλο, Μπιλ Γκέιτς, τη Microsoft, αλλά ταυτόχρονα συνέβαλε στην οικοδόμηση του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας συνολικά. Ο Πολ Αλεν απεβίωσε τη Δευτέρα στα 65 του χρόνια στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Είχε αποχωρήσει από τη Microsoft το 1983, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, και συγκεκριμένα με λέμφωμα μη Χότζκινς. Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 26,1 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 2 δισ. δολ. δόθηκαν σε αγαθοεργίες, όταν ο Πολ Αλεν ήταν εν ζωή. Μεταξύ άλλων, είχε κάνει δωρεές σε προγράμματα στήριξης αστέγων. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την αντικαρκινική έρευνα, τον αθλητισμό, τα ακίνητα, την καλωδιακή τηλεόραση, αλλά και τα έργα τέχνης – και σε όλα αυτά είχε κάνει επενδύσεις και χορηγίες. Πηγή για όλα αυτά ήταν το κάποτε μεγάλο μερίδιο που είχε ο Πολ Αλεν στη Microsoft. «H καρδιά μου ραγίζει. Εχασα έναν από τους παλιότερους και πιο ακριβούς μου φίλους», τόνισε ο Μπιλ Γκέιτς. «Ηταν για μένα και φίλος και συνεργάτης και χωρίς αυτόν, οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα υπήρχαν». Ο Τιμ Κουκ, επίσης, ο επικεφαλής της ανταγωνίστριας Apple, ανέφερε πως «ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας αλλά και ο κόσμος συνολικά έχασαν έναν σκαπανέα και έναν άνθρωπο που έκανε το καλό».

Οι Αλεν και Γκέιτς ιδρύουν τον Απρίλιο του 1975 τη Microsoft. Tο 1980 αγοράζουν το λειτουργικό πρόγραμμα QDOS έναντι 50.000 δολαρίων για να το τοποθετήσουν σε προσωπικούς υπολογιστές, που είχαν παραγγελθεί από την ΙΒΜ. Κάνουν κάποιες αλλαγές και δημιουργούν το λειτουργικό DOS. Κατά τη Λόρα Ριτς, ανεπίσημη βιογράφο του Πολ Αλεν, ο αποθανών ήταν ο εγκέφαλος στην Microsoft, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς ήταν η ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ. To 1991, η Microsoft ήλεγχε το 93% της αγοράς. Ο Πολ Αλεν παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έως το 2000, ενώ έκτοτε διατελούσε σύμβουλος στρατηγικής.

Ως φίλαθλος αγόρασε το 1988 τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, μία ομάδα μπάσκετ του ΝΒΑ, αντί 70 εκατ. δολ. Δέκα χρόνια μετά ο Πολ Αλεν απέκτησε την ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου των Σιάτλ Σίχοκς, αλλά και την αθλητική εφημερίδα The Sporting News. Αφησε έντονο το αποτύπωμά του στη γενέτειρα πόλη του, το Σιάτλ, όπου στήριξε μουσεία, αλλά και ερευνητικά προγράμματα στο εκεί πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, ενώ επένδυσε σε θερμοκοιτίδες καινοτομίας και αθλητικές ομάδες. Ο αποθανών διατηρούσε μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο. Μία έκθεση με 26 από τα αποκτήματά του είχε διοργανωθεί το 2006 και μέσα σε αυτά συγκαταλέγονταν έργα του Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ Μονέ και Ρόι Λιχτενστάιν.