ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης

ptosi-stis-megales-agores-tis-eyropis-2278679

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού ανακοινώθηκαν στοιχεία που έδειξαν πτώση των πωλήσεων στην Ε.Ε. κατά 23,4% τον Σεπτέμβριο από πέρυσι και η Goldman Sachs προειδοποίησε για τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου.

Πτωτικά κινούνταν επίσης η Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να παρουσιάζουν απώλειες έως και 0,15% ύστερα από την προχθεσινή άνοδο. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αναρριχήθηκε 0,5%, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο από την πτώση της Wall Street. Οι αποδόσεις στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα εμφάνισαν μικρή άνοδο στο 3,171% λόγω της δημοσίευσης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Στα πρακτικά τονίζεται πως η Fed θα πρέπει να προχωρήσει με την αύξηση των επιτοκίων χάριν της σταθερότητας της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,40%, ενώ ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών απώλεσε το 1,88% της αξίας του. Η μετοχή της Ρeugeot υποχώρησε κατά 4,62%, της Renault κατά 3,15% και της Fiat κατά 4,19% μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) πως οι νέες ταξινομήσεις υποχώρησαν στο 1,12 εκατ. οχήματα από το 1,47 εκατ. που είχαν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι πωλήσεις της Volkswagen μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 47,8%, της Fiat Chrysler κατά 31,4% και της Renault κατά 26,9%. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ματαίωσαν τις παραδόσεις μοντέλων επειδή έπρεπε να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία WLTP για τον έλεγχο στις εκπομπές ρύπων. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με οριακές απώλειες (-0,07%) και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 0,52%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 έχασε το 0,54% της αξίας του.

Η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ οδήγησε σε σημαντική πτώση τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Τα αμερικανικά αποθέματα διαμορφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα 6,5 εκατ. βαρέλια, δηλαδή ήταν τριπλάσια από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η τιμή του αργού πετρελαίου διολίσθησε 2,95% κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Μπρεντ έχασε 1,74% στα 79,99 δολάρια το βαρέλι.