Προς απόρριψη από Κομισιόν ο προϋπολογισμός της Ρώμης

Προς απόρριψη από Κομισιόν ο προϋπολογισμός της Ρώμης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 δεν συνάδει με τους στόχους της Ε.Ε. και θα απορριφθεί, αρχίζει νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες. Την πρόθεση της Κομισιόν να απορρίψει τον επίμαχο προϋπολογισμό επιβεβαίωσε χθες στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, λίγες ώρες προτού φθάσει στη Ρώμη ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για διαβουλεύσεις επί του θέματος.

Το κυριότερο σημείο αιχμής ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ιταλικού ΑΕΠ που προβλέπει για το επόμενο έτος. Εχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς είναι τριπλάσιο του 0,8% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Είναι, ωστόσο, χαμηλότερο από το 3% που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά η Κομισιόν ασκεί πιέσεις στη Ρώμη προκειμένου να μειώσει το υψηλό χρέος της. Το χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το 132% του ΑΕΠ της και είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά της Ελλάδας. Θεωρείται, άλλωστε, πιθανόν να φθάσει στο 135% στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση Ντι Μάιο – Σαλβίνι έχει δεχθεί προ πολλού επικρίσεις από την Κομισιόν. Υποστηρίζει, ωστόσο, πως το έλλειμμα θα οδεύει μειούμενο τα αμέσως επόμενα έτη και παράλληλα θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση του ιταλικού χρέους. Εμμένει, ωστόσο, στην απόφασή της να αυξήσει τις δαπάνες προκειμένου να διασφαλίσει το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και οικονομικά αδυνάμους. Η Ρώμη υπέβαλε τον επίμαχο προϋπολογισμό το τελευταίο λεπτό προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πρόκειται να βρεθεί κάποιου είδους συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή