Ακυρώθηκε η συμφωνία πώλησης του Γουέμπλεϊ έναντι 600 εκατ. στερλινών

Ακυρώθηκε η συμφωνία πώλησης του Γουέμπλεϊ έναντι 600 εκατ. στερλινών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέρρευσε χθες η κατ’ αρχήν συμφωνία για την πώληση του εμβληματικού γηπέδου Γουέμπλεϊ, με τον δισεκατομμυριούχο επίδοξο αγοραστή Σαχίντ Χαν να αποσύρει την προσφορά των 600 εκατ. λιρών στερλινών λέγοντας πως η πρότασή του δεν συγκέντρωσε την επιθυμητή υποστήριξη των μελών της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FA).

Ο Σαχίντ Χαν, ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ, είχε προτείνει την αγορά του γηπέδου, που αποτελεί την έδρα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, πριν από περίπου 12 μήνες. Η πρόταση του Χαν παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας τον περασμένο Απρίλιο. Την περασμένη εβδομάδα, στελέχη της FA ενημέρωσαν το συμβούλιο της ομοσπονδίας για τους λόγους για τους οποίους υποστήριζαν την πώληση του γηπέδου, ενώ τα 127 μέλη του συμβουλίου επρόκειτο να ψηφίσουν επί του θέματος στις 24 Οκτωβρίου. Ανώτερο στέλεχος της FA είπε χθες στο BBC πως υπήρχαν λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση επειδή πολλοί σύμβουλοι ήταν αντίθετοι με την ιδέα να πουληθεί η έδρα της βρετανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Μάρτιν Γκλεν, δήλωσε χθες πως ο Χαν θεωρούσε πως η πρότασή του «θα γινόταν ευρέως αποδεκτή».

Σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Χαν και Γκλεν, «ο κ. Χαν μας είπε πως χωρίς ισχυρότερη υποστήριξη από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, η πρότασή του θα θεωρηθεί περισσότερο διχαστική απ’ όσο υπολόγιζε και αποφάσισε να την αποσύρει». Ο Χαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει νέα πρόταση αγοράς στο μέλλον, ενώ είχε δηλώσει πως θα σεβαστεί τον «εθνικό θησαυρό». Ο ιδιοκτήτης της Φούλαμ είπε χθες πως ήθελε να αγοράσει το γήπεδο ώστε να ενισχύσει το αγγλικό ποδόσφαιρο «και να ενώσει τον κόσμο, όχι να τον διχάσει. Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα υπάρχει σαφής εντολή από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία να επιδιώξει και να ολοκληρώσει την πώληση του γηπέδου, αποσύρω την προσφορά μου να αγοράσω το Γουέμπλεϊ», κατέληξε ο Χαν, υπονοώντας πως παραπλανήθηκε από τη FA. Η ομοσπονδία είχε δηλώσει πως θα χρησιμοποιούσε τα σημαντικά έσοδα από την πώληση του Γουέμπλεϊ για να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις μικρών ποδοσφαιρικών ομάδων ανά τη χώρα.

Το νέο γήπεδο Γουέμπλεϊ εγκαινιάστηκε το 2007 ακριβώς στο σημείο όπου βρισκόταν το ιστορικό γήπεδο στο οποίο είχαν διεξαχθεί, μεταξύ άλλων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 1948 και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1966 στον οποίο είχε κερδίσει η Εθνική Αγγλίας. Οι δύο εμβληματικοί πύργοι του παλιού σταδίου έχουν αντικατασταθεί στο νέο γήπεδο από ένα τόξο ύψους 133 μέτρων και μήκους 315 μέτρων, που είναι ορατό από ολόκληρο το Λονδίνο. Το νέο γήπεδο φιλοξενεί την Εθνική Αγγλίας και προσωρινά την ομάδα Τότεναμ, ενώ διεξάγονται σε αυτό και αγώνες αμερικανικού φούτμπολ, αλλά και συναυλίες. Με χωρητικότητα 90.000 θέσεων, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή