ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο: Η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειρισθεί το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού

senteno-i-eyrozoni-mporei-na-diacheiristhei-to-schedio-toy-italikoy-proypologismoy-2278795

H Ευρωζώνη έδειξε μεγάλη αντοχή κατά τη διάρκεια της κρίσης κρατικού χρέους και θα μπορέσει επίσης να διαχειρισθεί το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Η Ιταλία έστειλε τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019, το οποίο προβλέπει την αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, τριπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι το αυξημένο έλλειμμα της Ιταλίας, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη (133%), μπορεί να προκαλέσει μία νέα κρίση κρατικού χρέους, όπως αυτή που ξεκίνησε το 2010 από την Ελλάδα.

Μιλώντας πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Σεντένο είπε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας δεν είναι στην ατζέντα και θα ασχοληθούν με αυτό η Κομισιόν και το Eurogroup εν ευθέτω χρόνω. «Την τελευταία δεκαετία, το ευρώ έδειξε μεγάλη αντοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων και είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να διαχειρισθούμε τα σχέδια προϋπολογισμού των χωρών – μελών, ασφαλώς και της Ιταλίας», είπε ο Σεντένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ