Σκληρή επιστολή Βρυξελλών προς Ρώμη

Σκληρή επιστολή Βρυξελλών προς Ρώμη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε επιστολή της προς τη Ρώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Ιταλίας. Η δημοσιονομική επέκταση του προϋπολογισμού «και το μέγεθος της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε. είναι άνευ προηγουμένου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ιδιαίτερα σκληρή επιστολή. Εχει συνταχθεί από τους επιτρόπους Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις μετά την πρώτη ανάλυση του ιταλικού προϋπολογισμού και την παρέδωσε προσωπικά χθες στη Ρώμη ο επίτροπος Μοσκοβισί στα χέρια του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Πρόκειται για την αρχή μιας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν. Αυτό είναι ένα βήμα που δεν έχει γίνει ποτέ από το 2011, οπότε εγκαινιάστηκε ο έλεγχος των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τη Ρώμη ουσιαστικές τροποποιήσεις και αν δεν συμμορφωθεί η ιταλική κυβέρνηση, τότε η Κομισιόν μπορεί να απορρίψει τον προϋπολογισμό της μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Ο κ. Μοσκοβισί, που είχε μεταβεί στη Ρώμη με σκοπό ακριβώς τις διαβουλεύσεις με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, δήλωσε πως είχε «μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μαζί του» αν και χαρακτήρισε «λόγο ανησυχίας για την Ε.Ε. και για άλλες χώρες-μέλη της» τον επίμαχο στόχο του 2,4% για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019. Προσέθεσε, άλλωστε, πως η μείωση του χρέους πρέπει να είναι πρωταρχική προτεραιότητα της Ιταλίας αν και υπογράμμισε πως η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με την Ιταλία, δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις επιλογές της ιταλικής κυβέρνησης ούτε στρέφεται εναντίον της. Σημειωτέον ότι το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 133% του ιταλικού ΑΕΠ και είναι δεύτερο στην Ευρωζώνη μετά της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα πως θα γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες και πως θα έχει έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ε.Ε. Επανέλαβε, πάντως, τη θέση του κυβερνητικού συνασπισμού Ντι Μάιο – Σαλβίνι πως ο προϋπολογισμός της Ιταλίας έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να τονώσει την ανάπτυξη και να μειώσει το χρέος. Τόνισε, επίσης, πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους και υπογράμμισε πως πρέπει να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και ήρεμη ατμόσφαιρα στην Ιταλία. Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε υπεραμυνθεί του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ντι Μάιο – Σαλβίνι και είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής του. Χαρακτήρισε μάλιστα «ωραίο» τον επίμαχο προϋπολογισμό που προβλέπει για το 2019 δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% τριπλάσιο δηλαδή από το 0,8% από τον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης Τζεντιλόνι. Τόνισε μάλιστα πως ήταν βέβαιος ότι η Κομισιόν θα επέκρινε τον προϋπολογισμό της Ρώμης, καθώς «δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός που θα ήθελε η Κομισιόν».

Περίεργη δήλωση Ντι Μάιο

Λαβή για φημολογίες περί κυβερνητικής κρίσης έδωσε χθες δήλωση του Λουίτζι ντι Μάιο, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων. Ο κ. Ντι Μάιο υποστήριξε ότι, μετά την έγκρισή του από τη Βουλή, ο προϋπολογισμός αλλοιώθηκε και προστέθηκε στην πρόβλεψη περί «φορολογικής ειρήνης» σκέλος που διασφαλίζει ασυλία στους φοροφυγάδες. «Δεν είπα ποτέ ότι θα βοηθήσουμε τη μαφία», τόνισε και διασαφήνισε πως το Κίνημα 5 Αστέρων δεν θα ψηφίσει το μέτρο όταν θα έρθει στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Το ζήτημα της φορολογικής αμνηστίας έχει διχάσει τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Βασίζεται στη συλλογιστική ότι, απαλλάσσοντας τους φοροφυγάδες από τον κίνδυνο ποινικής δίωξης, το ιταλικό κράτος μπορεί να αντλήσει ένα τμήμα των διαφυγόντων φορολογικών εσόδων καθώς η αμνηστία χορηγείται έναντι τιμήματος. Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρέθηκε το ύψος του ποσού πάνω από το οποίο θα μπορούν να επωφελούνται από το μέτρο οι φοροφυγάδες. Η Λέγκα έχει ζητήσει να οριστεί στο ένα εκατ. ευρώ, αλλά το Κίνημα 5 Αστέρων επιμένει να το περιορίσει στις 100.000 ευρώ για να ωφεληθούν μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή