Σε νέα υψηλά οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Σε νέα υψηλά οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή για την κινεζική οικονομία έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 6,5% ετησίως το τρίτο τρίμηνο του 2018 (έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 6,6%), από 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ως απόρροια των ανωτέρω, ο χρηματιστηριακός δείκτης Shanghai σημείωνε πτώση νωρίς στις αγορές της Ασίας την Παρασκευή, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 (2.449,2 μονάδες), προτού ανακάμψει στις 2.550,5 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 2,6%, ύστερα από δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, της κεντρικής τράπεζας και των ρυθμιστικών αρχών του τραπεζικού τομέα και της κεφαλαιαγοράς ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Στο επίκεντρο των αγορών βρίσκεται η Ιταλία, όπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί παρέδωσε το βράδυ της Πέμπτης στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία επιστολή με αντικείμενο τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, αναφέροντας σημαντική παρέκκλιση της τάξεως του 1,5% από τους συμφωνημένους στόχους στο Σύμφωνο Σταθερότητας του Απριλίου 2018, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ιταλικού δημόσιου χρέους (που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 αγγίζει το 132% του ΑΕΠ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο (η συγγραφή του άρθρου έγινε την Παρασκευή) για να συζητήσουν το θέμα του προϋπολογισμού. Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κυμαινόταν στο 3,81% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, με τη διαφορά της απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να αυξάνεται στις 337 μονάδες βάσης την ώρα συγγραφής του άρθρου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο βρέθηκε υπό πίεση το δεύτερο μισό της εβδομάδας που διανύσαμε, υποχωρώντας σε χαμηλά 10 ημερών, στο 1,1433 νωρίς στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, ύστερα από το υψηλό δύο εβδομάδων 1,1621 στις αρχές της εβδομάδας. Δηλώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για λιγότερο ευνοϊκές προοπτικές ανάκαμψης στην Ευρωζώνη είχαν αρνητική επίδραση στο κοινό νόμισμα. Παράλληλα, οι αυξημένες προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Fed –μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου και τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ (οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1973)– βοήθησαν επίσης στην ανοδική πορεία του αμερικανικού δολαρίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή