Τα μέτρα στήριξης ενίσχυσαν τις κινεζικές αγορές

Τα μέτρα στήριξης ενίσχυσαν τις κινεζικές αγορές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ώθηση έδωσαν στις μετοχές των κινεζικών εταιρειών δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Πεκίνου για τη στήριξη της οικονομίας, όπως και τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων. Οικονομικοί αναλυτές ευελπιστούν πως οι αγορές της Κίνας θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν ένα έστω και μικρό κομμάτι από τις απώλειες που έχουν παρουσιάσει το 2018. Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση λόγω της εντεινόμενης αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην ήδη εξασθενημένη οικονομία της Κίνας. Οι φόβοι για μεγαλύτερη επιβράδυνση της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Παρασκευή όταν ανακοινώθηκε o χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, προ δεκαετίας.

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και κυρίως του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης, Λιου Χε, μέσα στο Σαββατοκύριακο, πως τα «βασικά οικονομικά μεγέθη παραμένουν ισχυρά», καθησύχασαν χθες τους επενδυτές. Οι γενικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν έκλεισαν με άνοδο 4,2% και 5%, αντιστοίχως, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τελευταίας τριετίας. Ο κ. Λιου πρόσθεσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων στην Κίνα κατά 30% από τις αρχές του έτους δημιουργούν «καλές επενδυτικές ευκαιρίες». Θετικό ρόλο στις ανοδικές τάσεις που καλλιεργήθηκαν τη Δευτέρα στις αγορές της Κίνας και κατ’ επέκταση του αναδυόμενου κόσμου διαδραμάτισε, επίσης, ανακοίνωση των κρατικών μέσων ενημέρωσης για τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων. «Μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στις αναδυόμενες αγορές αυτήν την εβδομάδα», δηλώνει ο Τζέικομπ Κρίστενσεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Danske Bank, στο πρακτορείο Reuters.

Δεν θα είναι πρώτη φορά που το Πεκίνο καταφεύγει σε μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας. Πρόσφατα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το κατώτατο όριο των καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες, μια κίνηση που οδηγεί στη δημιουργία πρόσθετης ρευστότητας άνω των 170 δισ. δολ. στο διατραπεζικό σύστημα. Ομως, τα μέτρα αυτά στήριξης δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω διόγκωση του δημόσιου χρέους των περιφερειών της, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές. «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορεί να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το παλαιό μοντέλο», δήλωσε ο Λίαν Πινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της κρατικής Bank of Communicatiions Co. στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας διαμορφώθηκε στο 6,5% το γ΄ τρίμηνο του 2018 έναντι του 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το α΄ τρίμηνο του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή