Επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας αναμένεται το 2019

Επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας αναμένεται το 2019

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2019 σε σχέση με φέτος, βάσει δημοσκόπησης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στην οποία συμμετείχαν 500 οικονομολόγοι. Στη δημοσκόπηση εξετάσθηκαν 44 οικονομίες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα προβλέπεται πτώση των ρυθμών ανάπτυξης σε 18 από αυτές, σταθερότητα σε 23 και αύξηση σε μόλις 3. Για το 70% των εξετασθέντων οικονομιών η ανάπτυξη έχει φτάσει στο απόγειό της. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται το 2019 να φτάσει το 3,6%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το 2018 για το οποίο προβλέπεται 3,8%.

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη των ερωτηθέντων οικονομολόγων βασίζεται κυρίως στον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ. «Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο», δήλωσε στο Reuters ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία Capital Economics. Με τις ΗΠΑ να απειλούν για επιπλέον φορολόγηση στα κινεζικά προϊόντα –εκτός των ήδη επιβληθέντων δασμών ύψους 250 δισ. δολαρίων– και την Κίνα να αντεπιτίθεται, η σύγκρουση των δύο οικονομικών γιγάντων εντείνεται, ενώ αυξάνεται το ενδεχόμενο αυτοτραυματισμού των ΗΠΑ. Παρότι όμως προβλέπεται ισχυρό πλήγμα για την αμερικάνικη οικονομία, δεν αναμένεται να χάσει την παγκόσμια κυριαρχία της.

Την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες οικονομίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στάσιμες, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού τραπεζικών και οικονομικών υπηρεσιών HSBC. Περίπου 150 από τους ερωτηθέντες πιστεύουν επιπλέον ότι η επόμενη οικονομική κρίση μπορεί να επέλθει λόγω των συνθηκών δανεισμού, που δυσκολεύουν εξαιτίας της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει μαζική ρευστοποίηση των μετοχών παγκοσμίως –ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές– και ραγδαία άνοδο της απόδοσης των κρατικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή