Σε τεταμένο κλίμα θα διεξαχθούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

Σε τεταμένο κλίμα θα διεξαχθούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν την εμπορική τους σχέση σε τεταμένο κλίμα, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί τακτικά την Ενωση πως αδικεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Μπορεί ο Ντ. Τραμπ να ενημέρωσε στις 16 Οκτωβρίου επισήμως το Κογκρέσο πως οι ΗΠΑ θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να περιμένει αποτελέσματα γρήγορα. Μάλιστα, οι δύο πλευρές ήδη αλληλοκατηγορούνται προτού καν αρχίσει επίσημα η διαπραγμάτευση. Το διμερές εμπόριο υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια τον χρόνο, πράγμα που δεν εμπόδισε τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει τον περασμένο Ιούνιο επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από τις Βρυξέλλες με τη μορφή επιπλέον δασμών σε αμερικανικά προϊόντα όπως ουίσκι μπέρμπον και μοτοσικλέτες Χάρλεϊ Ντέιβινσον, προϊόντα που παράγονται σε αμερικανικές πολιτείες όπου είχαν επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του 2016 οι Ρεπουμπλικανοί. Ενας ανοιχτός εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. αποφεύχθηκε τον Ιούλιο, όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, και ο Τραμπ συμφώνησαν να κηρύξουν εκεχειρία και να αρχίσουν περιορισμένες διαπραγματεύσεις. Εκτοτε έχουν διεξαχθεί ορισμένες ανεπίσημες συναντήσεις που έγιναν μάλλον σε κακό κλίμα, με την Ενωση να μη δέχεται να συζητήσει το θέμα των αγροτικών προϊόντων και την Ουάσιγκτον να αποκλείει το θέμα των δασμών στα αυτοκίνητα.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν υπό τη βαριά σκιά της απειλής Τραμπ να αυξήσει στο 25% (από 2,5%) τον δασμό στην εισαγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Μετά τη συνάντηση με τον Γιούνκερ ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να «παγώσει» το θέμα για όσο διάστημα διεξάγονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι για τις προθέσεις Τραμπ. «Δεν υπάρχει καλή θέληση και αυτό είναι αναγκαίο συστατικό σε οποιαδήποτε εμπορική διαπραγμάτευση», λέει στο Bloomberg o Πίτερ Τσέις, αναλυτής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ. Ο Ρούφους Γέρξα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου στην Ουάσιγκτον και πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, προσθέτει πως για να επιτευχθεί συνολική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να υπάρξουν «ορισμένες επώδυνες παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές», κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως είναι έτοιμες να πράξουν.

«Εμείς έχουμε τις δικές μας ιερές αγελάδες και αυτοί (σ.σ.: Ε.Ε.) έχουν τις δικές τους», λέει στο Bloomberg φέροντας ως παράδειγμα τον αμερικανικό δασμό ύψους 25% στην εισαγωγή ελαφρών φορτηγών και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει η Ε.Ε. στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε, ανώνυμα, πως οι Βρυξέλλες έχουν εντοπίσει ορισμένα κανονιστικά ζητήματα που είχαν συζητηθεί και είχαν σχεδόν συμφωνηθεί επί Ομπάμα και σκοπεύουν να τα προωθήσουν, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να μην προχωρήσει ο Τραμπ στην επιβολή επιπλέον δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή