Πτώση στην Ευρώπη για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση

Πτώση στην Ευρώπη για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για έκτη συναπτή συνεδρίαση, κυρίως επηρεασμένα από τη νέα μεγάλη υποχώρηση της Wall Street, αλλά και από ορισμένα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου εταιρειών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε υποχωρώντας κατά 0,2% σε νέο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών. Ο τραπεζικός δείκτης του έκλεισε με πτώση 1,4% και είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη από την αρχή του έτους. Κακή ήταν η χθεσινή ημέρα και για τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και για αυτοκινητοβιομηχανίες. Το απογοητευτικό PMI Οκτωβρίου για την Ευρωζώνη περιόρισε την όρεξη για ανάληψη ρίσκου, ωστόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονταν μέχρι να ανοίξει με μεγάλη πτώση η Wall Street. Παράλληλα, ήταν η βασική αιτία για την υποχώρηση του ευρώ κατά 0,72% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1469. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,11%, ωστόσο στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,7%. Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στο Μιλάνο, όπου ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με πτώση 1,7%, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,3%. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,29%. Στη Wall Street ο Οκτώβριος επιβεβαιώνει τη φήμη του ως κακού μήνα για τις μετοχές.

Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε χθες βράδυ έκτη συναπτή συνεδρίαση, κατά 1,57%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε μέχρι και κατά 1,7%. Ο S&P 500 έχει κλείσει με πτώση στις 14 από τις 18 συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, εξαιτίας ανησυχιών για την άνοδο του κόστους δανεισμού και την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, τις επερχόμενες αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές και την αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Κομισιόν. Παράλληλα, οι επενδυτές βλέπουν πως η κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών μάλλον έφθασε στο απόγειο της το πρώτο εξάμηνο και πλέον θα αρχίσει να υποχωρεί εξαιτίας των αυξημένων δασμών που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και Κίνα. Ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,97%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφε ο Nasdaq με πτώση 2,71% επαπειλούμενος με την πρώτη «διόρθωση» (υποχώρηση κατά περισσότερο από 10% σε σύγκριση με το πιο πρόσφατο υψηλό επίπεδο) εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 0,31% στα 66,75 δολάρια, ενώ το Brent υποχωρούσε κατά 0,34% στα 76,10 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή