ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αλλάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού η Ιταλία

Δεν αλλάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού η Ιταλία

Μία ημέρα μετά την ιστορική απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίστηκε χθες η φραστική επίθεση της Ρώμης κατά των Βρυξελλών μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Η Κομισιόν μπορεί να στείλει «12 επιστολές», εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας. Συνέχισε λέγοντας πως η απόρριψη του προσχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν ισοδυναμεί με επίθεση κατά της ιταλικής οικονομίας.

«Οι Ιταλοί προηγούνται… η Ιταλία δεν θέλει πια να υπηρετεί ηλίθιους κανόνες», είπε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Μου φαντάζει ως επίθεση βασισμένη στην προκατάληψη. Η βασική κατηγορία είναι πως δεν πρέπει να αλλάξει ο νόμος Φορνέρο (μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος του 2011), τον οποίον θέλουν να αλλάξει το 90% των ιταλικών κομμάτων, με εξαίρεση το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι επίθεση κατά της ιταλικής οικονομίας, γιατί κάποιος θέλει να αγοράσει φθηνά τις εταιρείες μας. Αν εξακολουθήσουν να μας χαστουκίζουν χωρίς λόγο, θα αρχίσω να θέλω να δώσω περισσότερα χρήματα στον ιταλικό λαό», κατέληξε ο ένας εκ των δύο εταίρων της ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Παρά την άρνηση της Ρώμης να αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και παρά το γεγονός πως η Λέγκα έχει φλερτάρει ανοιχτά στο πρόσφατο παρελθόν με την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, ο Σαλβίνι επανέλαβε και χθες πως «δεν θέλω να εγκαταλείψω το ευρώ ή την Ευρωπαϊκή Ενωση». Η Επιτροπή ζήτησε την Τρίτη από την ιταλική κυβέρνηση να αλλάξει τον προϋπολογισμό, διότι η πρόβλεψη για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019 στο 2,4% του ΑΕΠ, από περίπου 1,6% το 2018, αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση, που έχασε την εξουσία τον περασμένο Μάρτιο, είχε αποδεχθεί στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 0,8% του ΑΕΠ το 2019. Η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε χθες κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,617%, ενώ οι ιταλικές τράπεζες δέχτηκαν ένα ακόμη σφυροκόπημα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με πτώση κατά 3,21%. Από την πλευρά της Κομισιόν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε, μέσω συνέντευξης στην La Repubblica, ότι επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο με την ιταλική κυβέρνηση. «Διαθέτουμε περιθώριο μέχρι την τελευταία ημέρα ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και (σ.σ.: αυτό) θα προσπαθήσω. Θα κάνουμε την αποτίμησή μας μετά την 21η Νοεμβρίου». Η ιταλική κυβέρνηση έχει περιθώριο τριών εβδομάδων να αποστείλει, αναθεωρημένο, το προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν, σε διαφορετική περίπτωση θα απειληθεί με πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ της.

Πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στην αξιολόγηση της Ιταλίας από την S&P την Παρασκευή. Το βασανιστικό ερώτημα είναι αν ο οίκος αξιολόγησης θα υποβαθμίσει την Ιταλία στην τελευταία βαθμίδα της επενδυτικής κατηγορίας ή αν απλώς θα υποβαθμίσει την προοπτική της οικονομίας.

«Εξεπλάγην από την απόρριψη»

Και ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία επέμεινε χθες πως η Ρώμη δεν πρόκειται να αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μάλιστα δήλωσε πως εξεπλάγη από την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Ε.Ε. και κατηγόρησε την Κομισιόν πως ορισμένα στοιχεία της ανάλυσής της ήταν «επιφανειακά». Η Ρώμη θεωρεί πως ο προϋπολογισμός του 2019 είναι «ορθός», δεν κρίνει πως υπάρχει λόγος να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό στην Κομισιόν, είπε ο Ιταλός υπ. Οικονομικών στην ιταλική δημόσια τηλεόραση, σύμφωνα με το Reuters. Επανέλαβε πως η πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019 αποτελεί «οροφή». Ωστόσο, ο Τρία παραδέχθηκε πως η άνοδος της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων αποτελεί πρόβλημα για τις ασθενέστερες από τις ιταλικές τράπεζες. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, δήλωνε από τη Μόσχα πως δεν ζήτησε από τη Ρωσία να αγοράσει ιταλικά κρατικά ομόλογα. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κόντε πως δεν συζητήθηκε αυτό το ζήτημα, αλλά προσέθεσε πως δεν υπάρχουν «περιορισμοί πολιτικής φύσεως» που να εμποδίσουν το ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο να επενδύσει σε ιταλικά κρατικά ομόλογα.