ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τα τέλη 2018 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Μέχρι τα τέλη 2018 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Δεν αλλάζει τα σχέδιά της για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα τέλη Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ διατηρεί τα επιτόκια στα υφιστάμενα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019. Βέβαια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε πως «οι κίνδυνοι που συσχετίζονται με τον προστατευτισμό, τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών και τη μεταβλητότητα των χρηματοοικονομικών αγορών παραμένουν αξιόλογοι».

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε πως θα σταματήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων των 15 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, όπως είχε δεσμευθεί πρώτη φορά ότι θα κάνει στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η νομισματική ένωση θα παραμείνει «εύθραυστη» εάν δεν ολοκληρωθεί. «Και όταν λέω να έχει ολοκληρωθεί, αναφέρομαι στην τραπεζική ένωση, την ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό» της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι έχει ταχθεί ξανά υπέρ της εμβάθυνσης της σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Χθες τόνισε πως όλες αυτές οι πτυχές της Ευρωζώνης –τραπεζική ένωση, ενοποίηση αγορών κεφαλαίων και δημοσιονομικός σχεδιασμός– αλληλοεπηρεάζονται. Για να υπάρξει, όμως, πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα πρέπει να δοθεί ώθηση από την πολιτική. Η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης «δεν είναι κάτι που μπορεί να προωθηθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Αναλυτές της αγοράς στρέφουν ήδη την προσοχή τους στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που είναι δρομολογημένη για τις 13 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχουν δημοσιευθεί οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ας μην λησμονούμε πως η ΕΚΤ αποφάσισε να εφαρμόσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2015 για την αποτροπή του κινδύνου του αποπληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως στη χθεσινή συνεδρίαση «δεν συζητήσαμε τι θα κάνουμε μετά». «Δεν συζητήσαμε τίποτα σε αυτή τη συνεδρίαση, οπότε θα το συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα μας διαφωτίσουν για το τι μπορεί να συμβεί μετά». Ο Χενς Φλόριαν, οικονομολόγος της Berenberg Bank, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2019. Αναλυτικότερα, η Berenberg διαβλέπει ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί από το -0,4% στο -0,15%. Το επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης προβλέπεται να αυξηθούν κατά μόνον 10 μονάδες βάσης από το 0,0% στο 0,1% και από το 0,25% στο 0,35%, αντίστοιχα.

Τα επιτόκια της Τουρκίας

Αμετάβλητο, στο 24%, διατήρησε χθες η τουρκική κεντρική τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, υποσχόμενη να προβεί σε αύξηση επιτοκίων αν δεν καταφέρει να σταματήσει τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού. Η χθεσινή απόφαση θα ανακουφίσει τις τουρκικές εταιρείες και νοικοκυριά μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο, όταν ο πληθωρισμός είχε καταγραφεί στο 24,5%. Εκτοτε, η τουρκική λίρα έχει ανακάμψει μερικώς έναντι του δολαρίου, περιορίζοντας την υποχώρησή της στο 33% από την αρχή του έτους. Η αλλαγή κλίματος οφείλεται στη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ύστερα από την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, οποίος είχε περάσει 2 χρόνια σε τουρκικές φυλακές κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η τουρκική οικονομία πιθανότατα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, με την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρούν τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.