ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγορά της Red Hat από ΙΒΜ έναντι 34 δισ. δολαρίων

Εξαγορά της Red Hat από ΙΒΜ έναντι 34 δισ. δολαρίων

Η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία όλων των εποχών στον τομέα της τεχνολογίας έκλεισε την Κυριακή, με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό IBM να εξαγοράζει έναντι 34 δισ. δολαρίων τη σχετικά μικρή αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη αμερικανική εταιρεία λογισμικού Red Hat. Η εξαγορά ενισχύει πολύ σημαντικά τη θέση της ΙΒΜ στην αγορά της αποθήκευσης δεδομένων και της λειτουργίας του λογισμικού εταιρειών μέσω του Ιντερνετ και συνιστά σημαντική στροφή της ΙΒΜ προς τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η IBM θα πληρώσει 190 δολάρια ανά μετοχή, γεγονός που σημαίνει πως θα πληρώσει τιμή κατά 63% υψηλότερη από το κλείσιμο της μετοχής της Red Hat την Παρασκευή στα 116,68 δολάρια. Το αντίτιμο που θα καταβάλει η ΙΒΜ είναι δίκαιο, δήλωσε χθες η Τζίνι Ρομέτι, διευθύνουσα σύμβουλος της IBM. Η Ρομέτι προέβλεψε λαμπρή συνεργασία των δύο εταιρειών, μεγάλη αύξηση εσόδων και επέκτασή τους στον τομέα του λεγόμενου «υπολογιστικού νέφους» (cloud), δηλαδή της αποθήκευσης δεδομένων στο Διαδίκτυο. Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, η IBM αποφάσισε να αναστείλει το πρόγραμμα επαναγοράς των μετοχών της το 2020 και το 2021. Το κόστος ακύρωσης της συμφωνίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά προβλέπεται να είναι αντίστοιχα υψηλό με αυτό της εξαγοράς, για να αποτρέψει ανταγωνιστικές προσφορές από άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Με την κίνηση αυτή η IBM γίνεται πλέον σημαντικός παίκτης στον κλάδο του λεγόμενου «υβριδικού υπολογιστικού νέφους» (hybrid cloud), στο οποίο οι εταιρείες λειτουργούν το λογισμικό τους σύστημα εν μέρει μέσω των δικών τους απομακρυσμένων διακομιστών (server) και εν μέρει σε server τρίτων εταιρειών. Μέχρι χθες, οι δύο κυρίαρχες εταιρείες στη συγκεκριμένη, ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, ήταν οι Amazon και η Microsoft. Η Τζίνι Ρομέτι δήλωσε χθες πως η συμφωνία θα αλλάξει το τοπίο στον κλάδο του υπολογιστικού νέφους και πως η επιλογή της Red Hat ήταν η σωστή για να το επιτύχει. Σύμφωνα με αναλυτή της Citi Research, η εξαγορά της Red Hat αποτελεί έμμεση παραδοχή της IΒΜ πως η προσπάθειά της να επεκταθεί στο cloud δεν ήταν τόσο επιτυχημένη όσο υποστήριζε. Παράλληλα, όμως, ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, σχολίασε στο Bloomberg πως η τεχνολογία του υβριδικού νέφους βοηθάει σημαντικά τις εταιρείες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και πως η συγχώνευση των δύο εταιρειών έχει σημαντική δυναμική.

Η μετοχή της IBM υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά 2,43% (έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 18% από την αρχή του έτους), ένδειξη ανησυχίας των επενδυτών για το υψηλό τίμημα (δέκα φορές τα προβλεπόμενα ετήσια έσοδα της Red Hat) που καλείται να καταβάλει η ΙΒΜ. Αντίθετα, η αξία της μετοχής της Red Hat ενισχύθηκε χθες μέχρι και 48% στα 173,06 δολάρια. Τα έσοδα της τελευταίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. δολάρια για πρώτη φορά φέτος, καθώς πλέον κλείνει συμφωνίες με μεγάλους πελάτες. Η γιγαντιαία συμφωνία εντείνει περισσότερο τον ανταγωνισμό της IBM με τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες cloud. Μάλιστα, αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρείας Stifel θεωρούν πιθανό ότι οι τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google, η Microsoft και η Amazon, θα κάνουν ανταγωνιστική προσφορά αντίστοιχου ύψους.