Πτώση στις κινεζικές αγορές λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Πτώση στις κινεζικές αγορές λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να επιβραδύνεται και το αρνητικό κλίμα αντανακλάται στα χρηματιστήριά της, που χθες έκλεισαν με πτώση 3%, ενώ έχουν καταγράψει απώλειες 10% στη διάρκεια του Οκτωβρίου και 24% από την αρχή του έτους. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν την ανάπτυξη να έχει επιβραδυνθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 6,5%, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009.

Σύμφωνα δε με τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο, η επιβράδυνση συνεχίζεται. Μερίδα αναλυτών αποδίδει την επιβράδυνση εν μέρει στον εμπορικό πόλεμο, μολονότι το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας παραμένει το ισχυρό χαρτί της. «Τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να επιδεινώνονται τόσο στο εγχώριο μέτωπο όσο και στο εξωτερικό», σχολιάζει ο Τσανγκ Σου, οικονομολόγος του Bloomberg με ειδίκευση στα θέματα της Ασίας. Ο ίδιος επισημαίνει πως «το οικονομικό κλίμα στην Κίνα είναι πολύ χαμηλό και ιδιαιτέρως μεταξύ μικρών επιχειρήσεων» και προεξοφλεί πως η κινεζική ηγεσία θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, των εξαγωγών, της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Bloomberg ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να μειώσει στο 5% τον φόρο για την αγορά αυτοκινήτων. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην τόνωση της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτων. Η είδηση προκάλεσε άνοδο των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς ο κλάδος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική αγορά. Η μετοχή της Volkswagen σημείωσε άνοδο 6,9% μιας και η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας κατέγραψε το 40% των πωλήσεών της στην Κίνα το περασμένο έτος.

Το Πεκίνο έχει ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων για να στηρίξει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, να τονώσει τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να ενισχύσει το εισόδημα των κινεζικών νοικοκυριών. Ανάμεσά τους σειρά φοροαπαλλαγών για τα κινεζικά νοικοκυριά και επιδοτήσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κορυφαία στελέχη της κινεζικής ηγεσίας, άλλωστε, μεταξύ των οποίων και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έχουν επανειλημμένως επικαλεστεί την ισχύ της κινεζικής οικονομίας για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αποτρέψουν νέα πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η μεγάλη υποχώρηση που εμφανίζουν στη διάρκεια του έτους τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν επιδεινώνει το αρνητικό κλίμα στην κινεζική αγορά. Μερίδα αναλυτών αποδίδει, πάντως, την πτώση των τελευταίων ημερών όχι μόνον στην ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, αλλά και στον αντίκτυπο από την υποχώρηση της αμερικανικής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή