ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αποφασίστηκε αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019

Γερμανία: Αποφασίστηκε αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα να αυξήσει τον εθνικό κατώτατο μισθό κατά 35 λεπτά στα 9,19 ευρώ ανά ώρα στην αρχή του επόμενου έτους και στη συνέχεια στα 9,35 ευρώ από το 2020 – μία κίνηση που θα μπορούσε να τονώσει την κατανάλωση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η αύξηση, που προτάθηκε από επιτροπή τον Ιούνιο, σηματοδοτεί τη δεύτερη για τον εθνικό κατώτατο μισθό που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ το 2015.

Αρχικά, ορίστηκε στα 8,50 ευρώ ανά ώρα, ενώ το 2017 αυξήθηκε στο σημερινό επίπεδο των 8,84 ευρώ.

Η αύξηση θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 2 εκατ. ανθρώπους ή και περισσότερους.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 1,4 εκατ. άνθρωποι έλαβαν τον κατώτατο μισθό πέρυσι τον Απρίλιο και ότι άλλοι περίπου 800.000 άνθρωποι κέρδισαν λιγότερα παρόλο που πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις για να λάβουν τον κατώτατο μισθό.

Οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία αυξάνονται και τα επιπλέον χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών, μαζί με την υψηλή απασχόληση και το χαμηλό κόστος δανεισμού, στηρίζουν τις δαπάνες των νοικοκυριών, που αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, ενώ προσφέρουν προστασία απέναντι στους κινδύνους που σχετίζονται με τοεμπόριο και προκαλούνται από την αύξηση του προστατευτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ