Πολιτικός ελιγμός Τραμπ ενόψει ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Πολιτικός ελιγμός Τραμπ ενόψει ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε χθες εντολή σε μέλη της κυβέρνησής του να εκπονήσουν σχέδιο συμφωνίας εμπορίου με την Κίνα. Πρόθεσή του είναι να το παρουσιάσει στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου του G20 που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Νοεμβρίου στην Αργεντινή. Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε ευφορία στις αγορές. Αντιμετωπίστηκε, όμως, με δυσπιστία από ορισμένους αναλυτές, οι οποίοι υποψιάζονται ελιγμό με ψηφοθηρικά ελατήρια ενόψει των εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, πηγές προσκείμενες στην Ουάσιγκτον τόνισαν πως η προθυμία του κ. Τραμπ για συμφωνία με την Κίνα οφείλεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο την Πέμπτη, την πρώτη που δημοσιοποιήθηκε ύστερα από έξι μήνες. Οι δύο πλευρές ανέφεραν πως είχαν εποικοδομητική συνομιλία τόσο για το εμπόριο όσο και για τη Βόρεια Κορέα. Τα κινεζικά ΜΜΕ τόνισαν ότι ο κ. Τραμπ τάχθηκε υπέρ της «συχνής και άμεσης επικοινωνίας» ανάμεσά τους και ζήτησε να προετοιμαστούν από κοινού για τη συνάντησή τους στο περιθώριο του G20. Η προοπτική αναθέρμανσης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως και τα κινεζικά, που έτσι κι αλλιώς ανακάμπτουν από τις απανωτές πτώσεις του Οκτωβρίου. Η Τούλι Μακ Κάλι, αναλύτρια της Scotiabank στη Σιγκαπούρη, απέδωσε τη συναινετική διάθεση του Αμερικανού προέδρου στο ότι «οι αμερικανικές επιχειρήσεις αρχίζουν να αισθάνονται τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου γιατί αυξήθηκε το κόστος και μειώθηκαν τα περιθώρια κέρδους τους».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Μάικλ Εβρι, στέλεχος της Rabobank στο Χονγκ Κονγκ, δηλώνει πως δεν πείθεται από την όψιμη προθυμία του κ. Τραμπ. «Μοιάζει να είναι ο τέλειος τρόπος για να διασφαλίσει κανείς άνοδο των μετοχών τις ημέρες των εκλογών, να θέσει τους όρους του στον Σι και μετά να του επιρρίψει την ευθύνη όταν δεν θα επιτευχθεί συμφωνία». Στις προσπάθειες συνεννόησης που έχουν καταβάλει από τον Μάιο, οι δύο πλευρές δεν έχουν σημειώσει παρά ελάχιστη πρόοδο. Είχαν πλησιάσει σε συμφωνία, όμως ο Τραμπ άλλαξε γνώμη όταν η Κίνα είχε συναινέσει να αγοράζει περισσότερη ενέργεια και αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Η κίνησή του αυτή είχε εκληφθεί ως προσωπική προσβολή προς τον Κινέζο πρόεδρο και παγίωσε την εντύπωση πως πρόθεση του Αμερικανού προέδρου είναι απλώς να ανακόψει την άνοδο της Κίνας. Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει την εντιμότητα των ΗΠΑ στις εμπορικές συνομιλίες, διαπιστώνοντας πόσο εύκολα αλλάζει γνώμη ο Αμερικανός πρόεδρος. Το Πεκίνο προθυμοποιείται να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων για να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από τις διμερείς συναλλαγές. Δεν δέχεται, όμως, να διακόψει άλλες αθέμιτες πρακτικές που επικρίνει η Ουάσιγκτον: ανάμεσά τους οι επιδοτήσεις σε κινεζικές βιομηχανίες και η τακτική τού να υποχρεώνει όσες ξένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα να συνεργάζονται με εγχώριες και να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους με αυτές.

Ανίσχυρο το όπλο του Πεκίνου

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, η Κίνα βλέπει να εξουδετερώνεται το όπλο της εγχώριας ζήτησης, στο οποίο είχε εναποθέσει τις προσδοκίες της για στήριξη της οικονομίας της. Τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τελευταία φέρουν την κατανάλωση να μειώνεται σημαντικά στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς οι Κινέζοι διστάζουν να προχωρήσουν σε δαπάνες. Το αποτέλεσμα είναι να προχωρούν οι επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις μετοχών των εταιρειών λιανικής. Το Bloomberg αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της κινεζικής βιομηχανίας λικέρ Moutai, που μέσα στον τελευταίο μήνα έχασε 30 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία. Η εταιρεία προσβλέπει τώρα στην ημέρα των Εργένηδων, ένα είδος καταναλωτικής εορτής που κατόρθωσε να προωθήσει στην Κίνα ο κολοσσός Alibaba. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση έχουν, άλλωστε, γνωρίσει οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Ετσι ο Ντάι Μινγκ, διαχειριστής κεφαλαίων στο Hengsheng Asset Management, έχει από τις αρχές του έτους πουλήσει μαζικά τις μετοχές εταιρειών λιανικής που είχε στο χαρτοφυλάκιό του. Τις αντικατέστησε με μετοχές τραπεζών και εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή