Προεκλογικό εργαλείο η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο

Προεκλογικό εργαλείο η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ. Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,5% σε ετήσια βάση εν συγκρίσει με το 4,2% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, ενώ και η απασχόληση και η κατανάλωση έχουν ενισχυθεί. Eν τω μεταξύ, απέχουν μόλις λίγες ημέρες οι ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για ευνόητους λόγους οι Ρεπουμπλικανοί της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν τη ζωηρή πορεία της οικονομίας, μιας και η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο είναι η ισχυρότερη από το 2014.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, είναι παρακινδυνευμένο να αποδοθεί συνολικά η επίδοση της οικονομίας αποκλειστικά στους χειρισμούς ενός προέδρου. Και προσθέτουν πως στην περίοδο της ανάκαμψης προήδρευε ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ αναθέρμανε την οικονομία με συγκεκριμένα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από πέρυσι τον Ιανουάριο έχουν προστεθεί άνω των 4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αν και τους τελευταίους 21 μήνες επί Ομπάμα ο αριθμός ήταν 4,5 εκατομμύρια.

«Σήμερα οι Αμερικανοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και πλουτισμού και πιο πολλά χρήματα στην τσέπη τους από ό,τι δύο χρόνια πριν λόγω των μεταρρυθμίσεών μας», τονίζει ο Ερικ Πόλσεν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής του Κογκρέσου, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες επανεκλογής, όπως επισημαίνουν οι New York Times. Οι φοροαπαλλαγές του 1,5 τρισ. δολ., οι οποίες έχουν βραχεία διάρκεια, και οι αυξημένες ομοσπονδιακές δαπάνες συνέβαλαν στην ανάπτυξη. Κατά τους οικονομολόγους ο ευνοϊκός αντίκτυπος των φοροαπαλλαγών ήταν πιο δραστικός το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια θα βαίνει αμβλυνόμενος. Επίσης, προβλέπουν ότι η οικονομία θα αρχίσει να επιβραδύνεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 εν μέρει λόγω υψηλότερων επιτοκίων. Οι καταναλωτικές δαπάνες ενδυναμώθηκαν κατά 4% το τρίτο τρίμηνο, ενώ τον Οκτώβριο προστέθηκαν στον οικονομικό μηχανισμό 250.000 θέσεις εργασίας και τα ωρομίσθια αυξήθηκαν 3,1% σε ετήσια βάση, δηλαδή είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο 10ετίας. Ολα τα ανωτέρω στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ώστε να αποτρέψει άνοδο πληθωρισμού και υπερθέρμανση. Τέλος, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η εμπορική πολιτική Τραμπ με την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, την Ε.Ε. και άλλες χώρες δεν έχει προς το παρόν σοβαρή επίπτωση στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή