Αφαίρεσε την άδεια της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus Bank η ΕΚΤ

Αφαίρεσε την άδεια της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus Bank η ΕΚΤ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus Bank, της οποίας τα πεπραγμένα διερευνούσε η άτυχη δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η δολοφονία της οποίας πέρυσι τον Οκτώβριο φέρεται να συνδέεται με τις αποκαλυπτικές της έρευνες για τη διαφθορά στην πατρίδα της. Σύμφωνα με τα όσα είχε φέρει στο φως η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η Pilatus Bank διεξήγαγε παράτυπες συναλλαγές και πληρωμές εκ μέρους των κυβερνήσεων της ίδιας της Μάλτας αλλά και του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, μόνον μετά τη δολοφονία της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ) ασχολήθηκε με τη διαβόητη Pilatus Bank και διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στην εποπτεία της από την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Μάλτας (MFSA).

Aδυναμία

Κι ενώ ξεκίνησε σχετική έρευνα με επίκεντρο την ΜFSA και το γιατί αυτή εξέδωσε αρχικά άδεια λειτουργίας για την Pilatus το 2014, αυτή η έρευνα διεκόπη φέτος τον Σεπτέμβριο χωρίς ουσιαστικά συμπεράσματα. Το όλο πλαίσιο για τις υποθέσεις «ξεπλύματος» χρήματος είναι πολύ γενικόλογο και αδύναμο στην Ε.Ε. «Ετσι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί παραβίαση κανόνων, που είναι και ξεκάθαροι και δεσμευτικοί», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Αντρέα Ενρία. Επιπλέον, όπως προσέθεσε ο κ. Ενρία, η έρευνα για την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Μάλτας διεκόπη και λόγω των μέτρων που έλαβε για τον αμφιλεγόμενο ιδιοκτήτη της Pilartus Bank.

Οπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το υφιστάμενο πλαίσιο δεν δίνει εργαλεία στις ευρωπαϊκές αρχές να πατάξουν αποτελεσματικά το οικονομικό έγκλημα, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Pilatus Bank αλλά και της Danske Bank κ.ά. Φέτος τον Μάρτιο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Pilatus Bank και πραγματικός ιδιοκτήτης της, Αλί Σαντρ Χασεμί Νετζάντ, συνελήφθη στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα» χρήματος και παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Τότε και μόνον τότε κινητοποιήθηκε η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Μάλτας. Αρχικά διέταξε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του κ. Χασεμί Νετζάντ, και μετά τον Ιούνιο συνέστησε προς τις ευρωπαϊκές αρχές την ανάκληση της αδείας της τράπεζάς του, όπως και συνέβη.

Ο Αντρέα Ενρία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΤΑ), είχε δηλώσει ότι σε τριμηνιαία βάση θα ελέγχει την πρόοδο που θα σημειώνει η Αρχή της Μάλτας ως προς τη βελτίωση των πρακτικών εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Στα μέσα του 2019 δεν θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία της ΕΤΑ τη Μάλτα.

Κατά τον Αντρέα Ενρία, χρειάζονται τροποποιήσεις στους ευρωπαϊκούς κανόνες, που διέπουν την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος. Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν παρουσίασε σχετικές προτάσεις, που εκχωρούν περισσότερες εξουσίες στην ΕΤΑ να διερευνά ύποπτες υποθέσεις. Σε αυτές τις προτάσεις αντιδρούν η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Τέλος, αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο κ. Ενρία επισημαίνει πως «οι κανόνες έκδοσης αδειών για τράπεζες δίνουν σημαντική ελευθερία κινήσεων στις τοπικές αρχές». Σε μερικές περιστάσεις μπορούν, ακόμα και χωρίς ενδελεχή έλεγχο των κινδύνων για «ξέπλυμα», να αποφασίσουν να αδειοδοτήσουν ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή