Απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και αβεβαιότητας για την έκβαση των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,26%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,89%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,51%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,09% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,07%. Οι επενδυτές τηρούσαν χθες στάση αναμονής λόγω αμερικανικών εκλογών, αλλά ταυτόχρονα έδειξαν να θέλουν να τιμωρήσουν τις επιχειρήσεις οι οποίες αστόχησαν ως προς την εκπλήρωση των προβλέψεών τους. Ειδικότερα, υποχώρησε κατά 8,5% η τιμή μετοχής της Zalando, της μεγαλύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας πωλήσεων ενδυμάτων στη Γηραιά Ηπειρο. Ο λόγος ήταν ότι εμφάνισε τον πιο αργό ρυθμό αύξησης πωλήσεων μέσα σε μία δεκαετία, δηλαδή από τότε που δημιουργήθηκε. Η δε μετοχή της εταιρείας στελέχωσης Adecco σημείωσε άνοδο 3% λόγω υψηλότερων περιθωρίων κέρδους.

Ο δείκτης του δολαρίου χθες είχε άνοδο ως προς ένα «καλάθι» έξι μεγάλων νομισμάτων κατά 0,7%. Το ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% στο 1,1417 δολάριο. Στην αγορά εμπορευμάτων παρατηρήθηκε κάμψη στις τιμές του πετρελαίου. Αργά το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 62,12 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 72,01 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Τεχεράνης πως μέχρι στιγμής έχει τη δυνατότητα να πωλεί όσο πετρέλαιο χρειάζεται, καθώς η Ουάσιγκτον παραχώρησε προσωρινή εξαίρεση από το εμπάργκο σε οκτώ χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στην αμερικανική αγορά ήταν υποτονικές οι συναλλαγές χθες λόγω των ενδιάμεσων εκλογών. Τόσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημείωναν ελαφρά άνοδο αργά το βράδυ πριν από το κλείσιμο της Wall Street. Ο ΜSCI, ο παγκόσμιος δείκτης που παρακολουθεί τους επιμέρους δείκτες των διεθνών κεφαλαιαγορών, είχε άνοδο 0,12%. Σημειωτέον ότι αναλυτές δεν αναμένουν να επηρεάσει η εκλογική αναμέτρηση το χρηματιστήριο είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. «Απλά θα υπάρξουν κάποιες βραχείας διάρκειας αρχικές αντιδράσεις», επισημαίνει, τέλος, ο Γιασούο Σακούμα, υψηλόβαθμο στέλεχος επενδύσεων της Libra Investments.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή