ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας

Η τεχνολογική  εξέλιξη της Κίνας

Στέλεχος σε εταιρεία τεχνολογίας στην Κίνα δηλώνει πως εργάζεται τουλάχιστον 14 με 15 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Ενας άλλος λέει πως εργάζεται σχεδόν όλη την ημέρα και αναγκάζεται να παρακολουθεί ταινίες για να χαλαρώνει. Τέτοια ωράρια εργασίας εντυπωσιάζουν ακόμη και τα σκληρά εργαζόμενα στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ. «Είμαστε πολύ τεμπέληδες στις ΗΠΑ», διαπιστώνει ο Γουέστλεϊ Τσαν, επενδυτής νεοφυών εταιρειών, από την πρώτη κιόλας ημέρα μιας εβδομαδιαίας περιοδείας στον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας. Οι εργασιακές συνθήκες δεν είναι η μοναδική διαφορά ανάμεσα στη Σίλικον Βάλεϊ και την Κίνα. Μέσα σε λίγες ημέρες, μια ομάδα στελεχών και επενδυτών από τις ΗΠΑ είχε ανακαλύψει ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν. Μοιάζει με τη Σίλικον Βάλεϊ μόνον επιφανειακά. Με μια κοντινότερη ματιά μπορεί να κατανοήσει κανείς πως πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αλλά απομονωμένο κόσμο. Τα στελέχη του κινεζικού τεχνολογικού κλάδου είναι περισσότερο εργασιομανείς από τους Αμερικανούς και προτίθενται να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν. Αλλά οι θυσίες για να πετύχουν είναι μεγάλες. Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας είναι μόνον η αρχή.

Οι επικεφαλής στον κινεζικό τεχνολογικό κλάδο προβληματίζονται πολύ λιγότερο για τις κοινωνικές επιδράσεις και την αθέμιτη χρήση της τεχνολογίας. Οι συνθήκες αυτές γεννούν μια ανασφάλεια σε μια χώρα που δεν εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι νόμοι για την προστασία ιδιωτικών δεδομένων, ασκείται αυστηρή λογοκρισία από την κυβέρνηση και υπάρχει καθεστώς στενής παρακολούθησης. Οι κινεζικές εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν με το Πεκίνο, το οποίο επιθυμεί να παρακολουθούνται οι πολίτες σε καθημερινή βάση. «Ηταν πολύ εντυπωσιακό να παρακολουθήσει κανείς τους ρυθμούς της καινοτομίας στην Κίνα», σχολιάζει ο Μαρκ Γκόλντμπεργκ, συνεταίρος στην επενδυτική εταιρεία Index Ventures. «Κάποιες από τις νεότερες τεχνολογίες, όπως το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, έχουν δυνατότητες τέτοιες που θα πρέπει να εφαρμοστούν με προσοχή – όχι μόνον στην Κίνα, αλλά και στη Δύση», προσθέτει ο ίδιος.

Τον Αύγουστο, ο κ. Τσαν και Γκόλντμπεργκ μαζί με άλλους 11 επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ επισκέφθηκαν το Πεκίνο και τη Σενζέν, δύο πόλεις που ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα γίνει η «Σίλικον Βάλεϊ» της Κίνας. Το ταξίδι αυτό οργανώθηκε από τις επενδυτικές εταιρείες Basis Set Ventures, Index Ventures και Silicon Valley Bank με σκοπό να κατανοήσουν οι επισκέπτες πώς κατάφερε η Κίνα να εξελιχθεί σε ανταγωνίστρια της Σίλικον Βάλεϊ μέσα σε δύο δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ έβλεπαν κάποτε την Κίνα ως μια χώρα που αντιγράφει την τεχνολογία των άλλων. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια αρένα της τεχνολογίας και έχει κάποιες από τις ισχυρότερες εταιρείες του Διαδικτύου. Ορισμένες εταιρείες –που δεν είναι εισηγμένες– αποτιμώνται πάνω από ένα τρισ. δολάρια.

Επενδυτικές εταιρείες που εξειδικεύονται σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις με γραφεία στην Κίνα διαχειρίζονται περισσότερα κεφάλαια από τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ. Ανθρωποι με μακρά πείρα στη Σίλικον Βάλεϊ, όπως ο Μάικλ Μόριτζ της Sequoia Capital, παροτρύνουν τους Αμερικανούς επιχειρηματίες και τους επενδυτές να μάθουν το εργασιακό καθεστώς και τις φιλοδοξίες της Κίνας.

Οι Αμερικανοί επισκέπτες πήραν μια καλή γεύση για το πόσο γρήγορα η Κίνα ασπάστηκε και προσαρμόστηκε στην κινητή τηλεφωνία, στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών και στο βίντεο συνεχούς ροής (video streaming). Με τον ίδιο ζήλο, οι Κινέζοι δίνουν όλη την προσοχή τους στην τεχνητή νοημοσύνη. «Ζω στο Σαν Φρανσίσκο αλλά είναι ωφέλιμο πού και πού να επισκέπτομαι αυτό το παράλληλο σύμπαν», σχολιάζει η Λαν Χουεζχάο, ιδρυτικό μέλος της Basis Set Ventures. «Εως ένα βαθμό, είναι σαν να κοιτάς το μέλλον».