Σήμερα ψηφίζεται η αύξηση συντάξεων στη Γερμανία

Σήμερα ψηφίζεται η αύξηση συντάξεων στη Γερμανία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη γερμανική Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις των Γερμανών από την ερχόμενη χρονιά. Περίπου 20 εκατ. συνταξιούχοι στη Γερμανία μπορούν να περιμένουν μια αξιοσημείωτη αύξηση των συντάξεών τους. Ολα δείχνουν ότι στη δυτική Γερμανία η αύξηση θα κυμανθεί στο 3,18% και στην ανατολική γύρω στο 3,91%. Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, το ύψος των συντάξεων αναμένεται να προσδιοριστεί με ακρίβεια τον Μάρτιο του 2019, όταν θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Ηδη, φέτος τον Ιούλιο οι συντάξεις αυξήθηκαν στην ανατολική Γερμανία κατά 3,22% και στη δυτική κατά 3,37%. Η αύξηση ακολουθεί την εξέλιξη των μισθών. Τα εισοδήματα για τα οποία καταβάλλονται εισφορές στα Ταμεία αναμένεται να αυξηθούν το 2019 κατά 3% στη δυτική Γερμανία και κατά 3,1% στην ανατολική. Ετσι, την επόμενη χρονιά στα Ταμεία πρόκειται να μπουν περίπου 245 δισ. ευρώ σε εισφορές και 72 δισ. σε φόρους. Το 2018, τα αντίστοιχα ποσά ήταν 236 δισ. και 70 δισ. ευρώ. Η θετική αυτή εξέλιξη για τους συνταξιούχους οφείλεται, λοιπόν, στη σταθερή σε γενικές γραμμές γερμανική οικονομία. Στην έκθεση του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Συντάξεων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Από την επόμενη χρονιά και μέχρι το 2032 θα αυξηθούν οι συντάξεις συνολικά κατά 38%». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το ύψος των συντάξεων έως το 2025 στο 48% του μέσου όρου των μισθών. Οπως, όμως, τονίζει το δημοσίευμα, η δέσμευση έχει δύο όψεις, αφού μετά το 2025 και μέχρι το 2032 το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί μέχρι και στο 44,9%. Αν κάνει κανείς τις μαθηματικές πράξεις, διαπιστώνει γρήγορα ότι κατά μέσον όρο οι συντάξεις θα αυξάνονται λιγότερο κάθε χρόνο απ’ ό,τι αυξάνονται τώρα, δηλαδή κατά 2,5% τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή