Δημοσιονομική πειθαρχία πέρα από τους κανόνες της Ε.Ε. για Ρώμη

Δημοσιονομική πειθαρχία πέρα από τους κανόνες της Ε.Ε. για Ρώμη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την Ιταλία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι είναι τόσο διογκωμένο το δημόσιο χρέος της χώρας, ώστε απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία πολύ αυστηρότερη από αυτήν που οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες υπαγορεύουν. Παλαιότερα, αναφερόμενος στις μαζικές πωλήσεις ιταλικών ομολόγων, ο κ. Ντράγκι είχε επισημάνει τον αρνητικό αντίκτυπό τους στην κεφαλαιακή βάση των ιταλικών τραπεζών. Aπό τη δική του πλευρά ο Ματέο Σαλβίνι, ο ένας εκ των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα είναι υγιή, αλλά εάν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χρειασθεί στήριξη, θα του παρασχεθεί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) τη Δευτέρα, ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η Ιταλία πρέπει να δράσει με σύνεση, επειδή αφενός εμφανίζει χαμηλή ανάπτυξη, αφετέρου έχει υψηλό χρέος στο 130% του ΑΕΠ. Οι δε συμμετέχοντες στο Eurogroup εξαρχής συντάχθηκαν με τη στάση της Κομισιόν, ζητώντας από τον Τζοβάνι Τρία να συμμορφωθεί και να υποβάλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό έως τις 13 του μηνός. Εκείνος δήλωσε δημοσίως πως, παρά τις πιέσεις, δεν προτίθεται να το κάνει, προσθέτοντας: «Είμαι οικονομολόγος και πολιτικός, αλλά τώρα παρίσταμαι εδώ ως πολιτικός». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών, στο περιθώριο του Eurogroup ο κ. Ντράγκι είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Τρία, όπου του επισήμανε τον προβληματισμό του για τα δημοσιονομικά της χώρας. Στην πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο Τζοβάνι Τρία φάνηκε πιο διαλλακτικός από ό,τι εντός της συνόδου των υπουργών, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές. Κι έτσι ο κ. Τρία αποδέχθηκε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών της Ευρωζώνης για την ανάγκη αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Εκπρόσωπός του υπενθύμισε ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών έχει δημοσίως δηλώσει πως είναι ανοιχτός σε διάλογο με τα ευρωπαϊκά όργανα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρχικός στόχος του Τζοβάνι Τρία, καθ’ οδόν προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού και προτού κατατεθεί στην Κομισιόν, ήταν ένα ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ το 2019. Τελικώς συναίνεσε με το 2,4%, το οποίο και εξόργισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ου και υπέδειξε στη Ρώμη να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, θα έπρεπε να προβλέπεται μείωση 0,6% του ελλείμματος, αλλά τελικά θα αυξηθεί 0,8%. Ο Τζοβάνι Τρία είχε ευθαρσώς δηλώσει στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η αναθέρμανση της οικονομίας μέσω των δαπανών, που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό, θα συμβάλει εν τέλει στη μείωση του δημοσίου χρέους. Σήμερα αναμένονται οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. και ότι αυτές θα είναι πολύ πιο συγκρατημένες για την Ιταλία εν συγκρίσει με την αύξηση του 1,5% του ΑΕΠ του χρόνου, που προβλέπει επισήμως η Ρώμη. Ενα τέτοιο σενάριο σημαίνει πως η αδύναμη οικονομία θα οδηγήσει σε διόγκωση ελλείμματος και χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή