Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες από τις αρχές του Μονακό στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο και ιδιοκτήτη του Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές του Πριγκιπάτου τον θεωρούν επισήμως ύποπτο στο πλαίσιο ερευνών, που διεξάγουν για υπόθεση διαφθοράς, απάτης και δωροδοκίας, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται. Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο για τον Ριμπολόβλεφ, ο οποίος έχει ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός και εκτός Ρωσίας, είναι συλλέκτης πανάκριβων έργων τέχνης και μεταξύ άλλων έχει αγοράσει και την ποδοσφαιρική ομάδα AS Monaco. Οι αρχές του Μονακό υποψιάζονται ότι αποπειράθηκε να επηρεάσει τους κρατικούς λειτουργούς προς όφελός του στην επί μακρόν δικαστική διαμάχη του με τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δηλώνει πως παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τα όσα γράφονται για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Σύλληψη

Ο Ρώσος μεγιστάνας συνελήφθη την Τρίτη στο Πριγκιπάτο, χθες αναγνωρίστηκε ως ύποπτος και μετά αφέθηκε ελεύθερος και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ίδιο συνέβη και με τους συγκατηγορουμένους του, τη δικηγόρο του Τετιάνα Μπερσεντά, καθώς και τον γιο και τη σύζυγο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Μονακό, Φιλίπ Ναρμινό. Η Σιλβί Πετί-Λεκλέρ, εισαγγελέας του Μονακό, δήλωσε πως δεν έχει ακόμα ενημερωθεί σχετικά με τις κατηγορίες, που θα τον βαρύνουν, εάν παραπεμφθεί σε δίκη, όπως αναφέρει το Ρόιτερς. Σύμφωνα με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε Γαλλία και Μονακό, οι ύποπτοι ανακρίνονται επισήμως, αφής στιγμής οι δικαστικές αρχές θεωρήσουν ότι υπάρχουν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, που στοιχειοθετούν έγκλημα.

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διατείνεται ότι ο έμπορος έργων τέχνης και συνεργάτης του γνωστού οίκου δημοπρασιών των Sotheby’s , Ιβ Μπουβιέ, κέρδισε από αυτό 1 δισ. δολάρια σε διάστημα μίας δεκαετίας και πλέον. Και αυτό το κατόρθωσε με υπερτιμολογήσεις 38 έργων τέχνης, που απέκτησε ο μεγαλοεπιχειρηματίας την εν λόγω περίοδο. Εξ ου και κινήθηκε δικαστικά εναντίον του στο Μονακό, την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στην περίοδο από το 2003 έως το 2014 διέθεσε άνω των 2 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει τα προαναφερθέντα έργα. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους Νew York Times, αναφέρεται η περίπτωση τριών εμπόρων τέχνης, που πούλησαν στους Sotheby’s έργο ζωγραφικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι αντί 80 εκατ. δολαρίων.

Ο οίκος το μεταπώλησε στον Μπουβιέ και αυτός στον Ρώσο μεγιστάνα αντί 124,5 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους Νew York Times, ο ένας από τους εμπόρους είχε αγοράσει το επίμαχο έργο μόλις για 10.000 δολάρια. Τελικώς, αντιλήφθηκε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το «φούσκωμα» των τιμών και μήνυσε τον Ιβ Μπουβιέ. Με τη σειρά του τον μήνυσε και εκείνος, κατηγορώντας τον για διαφθορά και απόπειρα δωροδοκίας των Αρχών του Μονακό. Πέρυσι, πάντως, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ προέβη σε πώληση ενός εκ των κομματιών της συλλογής του. Επρόκειτο για τον περίφημο «Σωτήρα του κόσμου», του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος πουλήθηκε αντί 450 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο δημοπρασίας του οίκου Christie’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή