Σενάριο μείωσης παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

Σενάριο μείωσης παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προοπτική μείωσης της παραγωγής πετρελαίου φαίνεται πως εξετάζουν και πάλι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και αναμένεται να συζητήσουν σχετικά το Σαββατοκύριακο στη συνάντησή τους στο Ντουμπάι.

Αιτία μιας ενδεχόμενης αλλαγής πλεύσης, έπειτα από έξι μήνες συνεχούς αύξησης της παραγωγής, δεν είναι άλλη από την απόφαση της Ουάσιγκτον να εξαιρέσει προσωρινά από το εμπάργκο κατά του Ιράν οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η προοπτική άφθονης προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει οδηγήσει τις τιμές σε υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα των 86 δολαρίων το βαρέλι, στα οποία είχε φθάσει τον περασμένο μήνα. Κι ενώ η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, φαίνεται πως θα ήθελε να στηρίξει τις τιμές, η απόφαση για νέα μείωση της παραγωγής δεν φαίνεται να είναι εύκολη για το Ριάντ.

Πηγές του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρθηκαν στην προβληματική που αναπτύσσεται στους κόλπους του ΟΠΕΚ. Εν αναμονή της επαναφοράς του εμπάργκο κατά του Ιράν, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είχαν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Μεσολάβησαν, όμως, οι εξαιρέσεις από το εμπάργκο, ενώ ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία έχουν επίσης δεσμευθεί να αναπληρώσουν το ιρανικό πετρέλαιο. Παράλληλα, η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία προβλέπει πως η παραγωγή της θα σημειώσει φέτος αύξηση ρεκόρ. Ετσι, τελευταία οι τιμές διολισθαίνουν εκ νέου. Χθες η φημολογία πως ο ΟΠΕΚ επανεξετάζει τη δυνατότητα να μειώσει και πάλι την παραγωγή του, τους έδωσε παροδική ώθηση και τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην αγορά της Νέας Υόρκης τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent σημείωσαν άνοδο 0,6%, στα 72,89 δολάρια το βαρέλι.

«Οι Σαουδάραβες θέλουν να ανακόψουν την υποχώρηση των τιμών» σχολίασε σχετικά ο Τζοβάνι Σταούνοβο, αναλυτής της UBS στη Ζυρίχη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «υπάρχουν πολλές μεταβλητές ικανές να επηρεάσουν τη σύνοδο του ΟΠΕΚ, όπως το τι θα συμβεί με το Ιράν και με την αύξηση της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου».

Τονίζει, πάντως, πως αν τα στοιχεία κατατείνουν σε υπερπροσφορά πετρελαίου το επόμενο έτος, τότε «υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμφωνηθεί μείωση της παραγωγής». Αργά το απόγευμα, χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχωρούσαν ξανά σε επίπεδα γύρω στα 71,99 δολάρια το βαρέλι. Οπως, όμως, τονίζουν οι Financial Times, από πολιτικής απόψεως είναι πολύ δύσκολο για το Ριάντ να αποφασίσει μείωση της παραγωγής του.

Ελαβε προ μηνών την ακριβώς αντίθετη απόφαση και σε συνεργασία με τη Μόσχα αύξησε θεαματικά την παραγωγή. Κίνητρό του ήταν να ανταποκριθεί στην έκκληση της Ουάσιγκτον για άφθονη προσφορά, ώστε να είναι φτηνό το πετρέλαιο. Στο μεταξύ, οι σχέσεις του Ριάντ με την Ουάσιγκτον έχουν κλονιστεί από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτη της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post. Και η Σαουδική Αραβία γνωρίζει πως μια μείωση της παραγωγής πετρελαίου και η συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών του δεν θα τύχουν καλής υποδοχής από πλευράς του Αμερικανού προέδρου.

Σε ό,τι αφορά την εκτός ΟΠΕΚ Ρωσία, μάλλον αποκλείει μια μείωση της παραγωγής της αν δεν συμφωνήσει η Σαουδική Αραβία. Η Financial Times επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Μόσχα που τονίζουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της κατά τουλάχιστον 300.000 βαρέλια την ημέρα στις αρχές του επόμενου έτους, εκτός κι αν μεσολαβήσει συμφωνία με το Ριάντ. Εχει ήδη αυξήσει την παραγωγή στα 11,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας το ρεκόρ που έχει σημειώσει η παραγωγή της στη μετασοβιετική εποχή. Οι υπουργοί Πετρελαίου των δύο υπερδυνάμεων του κλάδου, Χαλίντ Αλ Φαλίχ και Αλεξάντερ Νόβακ, αναμένεται να συζητήσουν το θέμα τον επόμενο μήνα στην επίσημη συνάντηση του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή