Οι χώρες που κερδίζουν από τον εμπορικό πόλεμο

Οι χώρες που κερδίζουν από τον εμπορικό πόλεμο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, αναμένεται μακροπρόθεσμα να ωφεληθούν από την εμπορική διένεξη Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, όπως αναφέρει ο Νικ Μάρο, αναλυτής της μονάδας Intelligence Unit του έγκυρου οικονομικού περιοδικού The Economist.

Παράλληλα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη, οι οποίες εξαρτώνται σε μέγιστο βαθμό από τις εξαγωγές τους στην Κίνα, αναμένεται να δεχθούν κάποιο πλήγμα. «Οσο κλιμακώνεται η εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, θα παρατηρηθεί αναστάτωση στη νοτιοανατολική Ασία, η οποία θα είναι εκτεταμένη μεν, σύντομης διάρκειας δε», επισημαίνει ο Νικ Μάρο. «Αλλοι θα κερδίσουν, βέβαια.

Ούτως ή άλλως, τα συστήματα της προμηθευτικής αλυσίδας στη νοτιοανατολική Ασία είναι απίστευτα αλληλεξαρτώμενα». Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα πεδία μαχών» στον σινοαμερικανικό πόλεμο θα είναι κυρίως η υψηλή τεχνολογία, τα αυτοκίνητα και η γεωργία. Ειδικά το Βιετνάμ και η Μαλαισία θα ωφεληθούν ως εξής: Οσες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι ήδη παρούσες θα μεταφέρουν επενδύσεις και παραγωγή σε αυτές από την Κίνα ειδικά για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.

«Οι περισσότεροι δασμοί έχουν επιβληθεί σε εξαρτήματα ηλεκτρονικών συσκευών και εξοπλισμό», σημειώνει ο κ. Μάρο. «Αναμένουμε να επιβληθούν και στα τελικά προϊόντα, εντείνοντας τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο της τεχνολογίας στην εθνική ασφάλεια». Στην αυτοκινητοβιομηχανία τώρα, οι αμερικανικοί δασμοί επί των κινεζικής κατασκευής ανταλλακτικών θα προκαλέσει αναπροσαρμογές στην προμηθευτική αλυσίδα. Αναμένεται να γίνουν επενδύσεις σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ανταλλακτικών σε Ταϊλάνδη και Μαλαισία, ώστε να τροφοδοτούνται οι Αμερικανοί – είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του κόσμου σε εξαρτήματα και ανταλλακτικά, τα οποία προμηθεύονται συνήθως από την Κίνα. Οπως αναφέρει η έκθεση του Economist, η Μαλαισία έχει 800 εταιρείες ανταλλακτικών και ένα ευρύτατο δίκτυο εξαγωγών των προϊόντων αυτών.

Τέλος, αναλυτές διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με το εάν θα επηρεαστεί η στάση των ΗΠΑ προς την Κίνα χάρις στην ενίσχυση των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων . Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNΒC, τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ μίας σκληρής στάσης στο εμπόριο με την Κίνα, καθώς και στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Οπότε, «η κατάσταση θα παραμείνει ίδια και πιθανώς να επιδεινωθεί», τονίζει, τέλος, ο Στίβεν Οκαν, ανώτατος σύμβουλος της McLarty Associates.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή