Βοήθεια στο Ιράν από τη ρωσική κυβέρνηση με το αζημίωτο

Βοήθεια στο Ιράν από τη ρωσική κυβέρνηση με το αζημίωτο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκμεταλλευόμενη πλήρως τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επαναφορά του εμπάργκο κατά του Ιράν, η Ρωσία επωφελείται προσελκύοντας την πελατεία της Τεχεράνης, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τον παραδοσιακό σύμμαχό της.

Τείνει παράλληλα χείρα βοηθείας στο Ιράν, αγοράζοντας ιρανικό πετρέλαιο το οποίο πληρώνει σε είδος. Προσφέρει, έτσι, στην Τεχεράνη πολλά από τα είδη που δεν θα μπορεί να εισάγει εφεξής λόγω του εμπάργκο. Στο μεταξύ, η πρόσφατη προσέγγισή της με τη Σαουδική Αραβία την έχει μετατρέψει σε ένα είδος έκτακτου συνεργάτη του ΟΠΕΚ, του οποίου τη στάση συνδιαμορφώνει.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, διυλιστήρια και χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν αλλά χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις από την Ουάσιγκτον. Αναγκάζονται, έτσι, να εγκαταλείψουν το Ιράν και να στραφούν στη Ρωσία ή στις αμερικανικές πετρελαϊκές.

Δεν φοβάται τις κυρώσεις

Τον Σεπτέμβριο μείωσαν δραστικά ή μηδένισαν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου ακόμη και ορισμένες από τις οκτώ χώρες στις οποίες παραχώρησε, τελικά, η Ουάσιγκτον προσωρινή εξαίρεση από το εμπάργκο. Σύμφωνα με το Bloomberg, σε αυτές συγκαταλέγονται η Ινδία, που το καλοκαίρι ακύρωσε παραγγελία ενός εκατ. βαρελιών πετρελαίου από το Ιράν, η Νότια Κορέα που μείωσε τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου κατά 85%, αλλά και η Ιαπωνία μολονότι το ιρανικό πετρέλαιο δεν αντιπροσώπευε παρά μόνον το 5% των εισαγωγών της.

Η Ρωσία, όμως, δεν έχει λόγους να φοβάται τις συνέπειες από το εμπάργκο της Ουάσιγκτον. Υφίσταται, έτσι κι αλλιώς, οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και η οικονομία της και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα δεν εξαρτώνται τόσο από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.

Αγοράζει, έτσι, ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο επεξεργάζεται για εγχώρια χρήση. Και το αποτέλεσμα είναι να διαθέτει στο ακέραιο το δικό της ακριβό πετρέλαιο για εξαγωγές και να επωφελείται οικονομικά. Εχει επανειλημμένως τονίσει πως θα αγοράζει εφεξής τουλάχιστον 100.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου την ημέρα, το οποίο θα πληρώνει μόνον σε είδος διοχετεύοντας στην Τεχεράνη μηχανολογικό εξοπλισμό και τρόφιμα.

Οπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η στροφή από το ιρανικό στο ρωσικό πετρέλαιο γίνεται εύκολα, καθώς οι δύο χώρες παράγουν παρεμφερείς ποιότητες αργού και τα διυλιστήρια προσαρμόζονται πολύ εύκολα. Το ρωσικό πετρέλαιο είναι μεσαίας πυκνότητας και με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και μεταφέρεται εύκολα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Εχοντας εξασφαλίσει δικαίωμα εξαίρεσης για έξι μήνες, ίσως οι χώρες αυτές να εισάγουν ξανά από το Ιράν. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα περισσότερα ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Σύμφωνα με την WSJ, τα ιταλικά διυλιστήρια των Eni SpA και Saras SpA έχουν ήδη αντικαταστήσει το ιρανικό πετρέλαιο, αυξάνοντας τις αγορές τους από τη Ρωσία ιδιαίτερα σε πετρέλαιο Ουραλίων. Η γαλλική Total διέκοψε πλήρως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου το καλοκαίρι και άρχισε να αγοράζει 217.000 βαρέλια ρωσικό αργό την ημέρα.

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει με τη Σαουδική Αραβία να αυξήσουν επιθετικά την παραγωγή τους, ώστε να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει στην παγκόσμια αγορά το ιρανικό πετρέλαιο. Η ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία έχε αυξήσει φέτος την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 500.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ της μετασοβιετικής εποχής. Τον Οκτώβριο η παραγωγή της υπερέβη τα 11,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας αύξηση 4,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Και βέβαια οι ρωσικές πετρελαϊκές συσσωρεύουν κέρδη και αποτελώντας ελκυστική επενδυτική επιλογή αυξάνουν τη χρηματιστηριακή τους αξία. Αναλυτές των Financial Times συμπεραίνουν, έτσι, πως για όλους αυτούς τους λόγους δύσκολα μπορεί η Μόσχα να αποφασίσει αλλαγή πλεύσης και να συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής. Κάτι που ενδεχομένως επιζητούν χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς οι εξαιρέσεις που παραχώρησε η Ουάσιγκτον έχουν οδηγήσει και πάλι σε υποχώρηση του «μαύρου χρυσού». Χθες το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 61,17 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 71,57 δολάρια το βαρέλι. Εξίσου δύσκολη θα είναι, όμως, μια τέτοια απόφαση για τη Σαουδική Αραβία εν μέσω διπλωματικής κρίσης με την Ουάσιγκτον. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνάντηση που θα έχει ο ΟΠΕΚ με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο στη Βιέννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή