Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς τη Ρώμη

Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς τη Ρώμη

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αποστείλει σήμερα στις Βρυξέλλες το αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, που θα περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές, τη στιγμή που η Κομισιόν ετοιμάζεται για ανάληψη πειθαρχικής δράσης κατά της Ρώμης στην περίπτωση που δεν την ικανοποιήσουν οι αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού αλλά και του διεθνούς Τύπου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξετάζει κατά πόσον θα πρέπει να αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2019. Επίσης, ο Τρία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόματου μηχανισμού που θα οδηγεί σε περικοπή των κρατικών δαπανών στην περίπτωση που απειληθεί ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ιταλικού ΑΕΠ. Εφόσον επιβεβαιωθούν σήμερα αυτές οι πληροφορίες, ο Τρία θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες αλλά και τη Ρώμη, περιορίζοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες του ιταλικού δημοσίου το 2019, χωρίς όμως να αλλάξει τον στόχο του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Τρία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2019 στο 1%, ενώ σύμφωνα με την Il Messaggero σκέφτεται να τον αναθεωρήσει στο 1,2%. Στο αρχικό προσχέδιο η Ρώμη είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, λέγοντας πως η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών θα αντιστρέψει την επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας. Ωστόσο την Πέμπτη η Κομισιόν είχε προβλέψει για την Ιταλία ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2019. Εφόσον, λοιπόν, προχωρήσει ο Τρία σε αναθεώρηση προς το χειρότερο της πρόβλεψης για την ανάπτυξη, αλλά διατηρήσει απαράλλαχτο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, στην ουσία θα έχει περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, διότι το ΑΕΠ θα είναι μικρότερο. Παραμένει αμφίβολο κατά πόσον αλλαγές σαν τις παραπάνω θα ικανοποιήσουν την Κομισιόν. Πρέπει να σημειωθεί πως ο Τρία δεν είναι αυτός που καθορίζει τη δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας και πως το έργο του είναι ιδιαιτέρως δύσκολο καθώς προσπαθεί να ελιχθεί μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών ώστε να ικανοποιήσει και τις δύο.

Προτού καταθέσει προσχέδιο με δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ιταλικού ΑΕΠ, ο Τρία είχε προσπαθήσει να πείσει τους πολιτικούς προϊσταμένους του να μην προβούν σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την Κομισιόν και να προτιμήσουν να θέσουν ως στόχο δημοσιονομικό έλλειμμα ίσο με το 1,6% του ΑΕΠ ή με το 2% στη χειρότερη των περιπτώσεων. Τελικά, ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτες του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, αντίστοιχα, επικράτησαν του Τρία, με αποτέλεσμα την εξέλιξη που έχουμε σήμερα. Παρ’ όλα αυτά ο Τρία επιμένει πως η Ιταλία θα πρέπει να ασκήσει αντικυκλική πολιτική και να αυξήσει τις δημοσιονομικές της δαπάνες το 2019, ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας. Μάλιστα χθες, το γραφείο προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής προέβλεψε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί το 2019 στο 2,6% του ΑΕΠ εξαιτίας του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπεται να έχει η χώρα. Σε αυτό το κλίμα πόλωσης, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε χθες κατά 5 με 9 μονάδες βάσης και η διαφορά με τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα αυξήθηκε στις 306 μονάδες βάσης.

Προειδοποίηση από Σολτς

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς προειδοποίησε χθες την Ιταλία ότι πρέπει να είναι προσεκτική εξαιτίας του υψηλού δημοσίου χρέους της, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού. Κανείς δεν περιμένει από τη Ρώμη να υιοθετήσει πολιτική λιτότητας, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. « (Ωστόσο) όποιος έχει χρέος (ίσο με το) 130% του ΑΕΠ του πρέπει να δράσει πιο προσεκτικά από κάποιον που βρίσκεται σε διαφορετική θέση», είπε ο Σολτς από το Βερολίνο. «Περιμένω πως η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που είναι αναγκαίες ώστε να καταφέρει να αποφύγει να βρεθεί σε δύσκολη θέση… Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πως στο τέλος θα βρεθεί μια καλή λύση», είπε ο Ολαφ Σολτς. Νωρίτερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως «οι Ιταλοί απομακρύνονται όχι μόνο απ’ όσα μας είχαν υποσχεθεί, αλλά και από τις ελάχιστες απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». O Ντε Γκίντος, ωστόσο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η υπόθεση της Ιταλίας προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή