Αυξήθηκαν κατά 3,2% οι μισθοί στη Βρετανία το γ΄ τρίμηνο

Αυξήθηκαν κατά 3,2% οι μισθοί στη Βρετανία το γ΄ τρίμηνο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δέκα χρόνων αυξήθηκαν οι μισθοί στη Βρετανία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 λόγω των χαμηλών ποσοστών ανεργίας και της μειωμένης εισροής Ευρωπαίων μεταναστών που αναζητούν εργασία, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της βρετανικής στατιστικής αρχής (ONS).

Οι αποδοχές των Βρετανών, χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους, αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό και αντισταθμίζει τα δυσμενή αποτελέσματα που προκαλεί το επικείμενο Brexit στην οικονομία. Η αύξηση των μισθών είναι αποτέλεσμα της εξασθένησης της στερλίνας –χθες το βράδυ η ισοτιμία ήταν στο 1,29 δολ.– και της ανόδου του πληθωρισμού από τον Ιούνιο του 2016, όταν αποφασίστηκε το Brexit. Το ποσοστό της απασχόλησης ανέρχεται στο 75,5%, δηλαδή σε 32,4 εκατ. εργαζομένους που έχουν κυρίως πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τα στατιστικά της ONS. Το ποσοστό ανεργίας είναι 4,1% του εργατικού δυναμικού, αυξημένο από 4% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά διατηρώντας γενικά καθοδική πορεία από το 2008.

Η χώρα λόγω της επικείμενης αποχώρησής της από την Ε.Ε. σταμάτησε να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όσους Ευρωπαίους αναζητούσαν εργασία. Το τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε μείωση κατά 15% της εισροής Ευρωπαίων μεταναστών προς αναζήτηση απασχόλησης, δηλαδή 132.000 λιγότεροι μετανάστες σε σχέση με το 2017. Αυτοί προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, την Τσεχία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και εργάζονται κυρίως στους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης, όπου πλέον σύμφωνα με τα στατιστικά της ONS παρατηρούνται ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων που έρχονται από την υπόλοιπη Ε.Ε. θα μειώσει μακροπρόθεσμα τη δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή