Ο Πούτιν δεν ακολουθεί τον ΟΠΕΚ στη μείωση παραγωγής

Ο Πούτιν δεν ακολουθεί τον ΟΠΕΚ στη μείωση παραγωγής

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες ρωγμές εμφανίζει το ενιαίο μέτωπο που σχημάτισαν πριν από δύο χρόνια ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, όταν πέτυχαν να οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου μειώνοντας συντονισμένα την παραγωγή τους. Η Ρωσία παίρνει πλέον αποστάσεις από τη Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει ξανά την παραγωγή της για να δώσει νέα ώθηση στις τιμές του πετρελαίου. Στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαχώρισε τη θέση του από εκείνη του διεθνούς καρτέλ και την πρόταση των χωρών-μελών του για μείωση της παραγωγής κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, «τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται τώρα οι τιμές του πετρελαίου, αυτά στα οποία κυμαίνονται τελευταία, δηλαδή οπουδήποτε γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι, μας ικανοποιούν πλήρως». Εχει, άλλωστε, προηγηθεί η επιφυλακτικότητα που εξέφρασε η Ρωσία στη συνάντησή της με τις χώρες του ΟΠΕΚ στο Αμπου Ντάμπι.

Τα έσοδα αρκούν

Ο Ρώσος υπουργός Πετρελαίου εξέφρασε την πρόθεση να τηρήσει στάση αναμονής και να μη δεσμευθεί σε μείωση της παραγωγής. Ο λόγος που διαφοροποιείται η Μόσχα από τους όψιμους συνεργάτες της στον ΟΠΕΚ είναι ότι η οικονομία της έχει προσαρμοστεί στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Εν ολίγοις, οι τρέχουσες τιμές του «μαύρου χρυσού» προσφέρουν πλέον επαρκή έσοδα στη ρωσική οικονομία ώστε να μπορεί η Μόσχα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Ο Πούτιν δεν ακολουθεί τον ΟΠΕΚ στη μείωση παραγωγής-1

Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε, ωστόσο, πως πρόθεση της Ρωσίας είναι να δώσει συνέχεια στη συνεργασία με τον ΟΠΕΚ. Οπως υπογράμμισε, στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δεδομένου ότι όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από κοινού έχουν αποφέρει «θετικά αποτελέσματα».Τον Ιούνιο, η Ρωσία συμφώνησε με το Ριάντ και τις άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να ανακόψουν την άνοδο των τιμών και να ανταποκριθούν στο επίμονο αίτημα του Αμερικανού προέδρου για φθηνό πετρέλαιο. Εκτοτε η Ρωσία έχει επωφεληθεί τα μέγιστα αυξάνοντας στο έπακρον την παραγωγή της και τις εξαγωγές πετρελαίου. Σύμφωνα, άλλωστε, με πρόσφατο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, επωφελείται παράλληλα και από τον αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου από την αγορά. Η Μόσχα αγοράζει πετρέλαιο από την Τεχεράνη και το χρησιμοποιεί για την κάλυψη εγχώριων αναγκών ώστε να εξάγει το δικό της πετρέλαιο.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδα κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και χθες κυμαίνονταν γύρω στα 67,11 δολάρια το βαρέλι. Εχουν σημειώσει πτώση 25% από τα επίπεδα του Οκτωβρίου, οπότε είχαν εκτιναχθεί γύρω στα 86 δολάρια το βαρέλι εν αναμονή της επαναφοράς του εμπάργκο κατά του Ιράν και του αποκλεισμού του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά. Μεσολάβησε, όμως, στο μεταξύ η απόφαση της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει εξαίρεση από το εμπάργκο και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ενδεικτική του πόσο αλλάζουν τα δεδομένα οι εξαιρέσεις ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, που μία ημέρα αργότερα ανακοίνωσε ότι κατορθώνει να εξάγει όσο πετρέλαιο χρειάζεται.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επανεξέτασε τις εκτιμήσεις της για το επόμενο έτος και προβλέπει πως θα υπάρξει υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα αυξήσουν την παραγωγή τους χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αναλυτές του Bloomberg ερμηνεύουν την υποχώρηση του πετρελαίου ως ένδειξη ότι επίκειται μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ως αποτέλεσμα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Επικαλούνται συγκεκριμένα την ύφεση στην οποία διολίσθησαν το τρίτο τρίμηνο η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανία, και η Ιαπωνία και προεξοφλούν ότι η τάση θα γενικευθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή