Προσλήψεις μέσω… τηλεφώνου στις ΗΠΑ λόγω αναγκών στελέχωσης

Προσλήψεις μέσω… τηλεφώνου στις ΗΠΑ λόγω αναγκών στελέχωσης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969 και οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού είναι αυξημένες. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να προχωρούν εσπευσμένα σε προσλήψεις για να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας χωρίς καν να έχουν περάσει τους υποψηφίους από τη συνήθη συνέντευξη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, η πρακτική αυτή των προσλήψεων με μόνον μία τηλεφωνική επαφή είναι πλέον συνήθης, κυρίως στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και ιδιαιτέρως στις εποχικές εργασίες. Επεκτείνεται, όμως, σταδιακά σε επιχειρήσεις που αναζητούν υπαλλήλους γραφείου ή ακόμη και μηχανολόγους, ειδικούς στην τεχνολογία της πληροφορίας και καθηγητές.

Η αμερικανική εφημερίδα παραθέτει την περίπτωση της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Macy’s που εξακολουθεί να παίρνει συνέντευξη από τους υποψήφιους υπαλλήλους της. Εχει, όμως, επιστρατεύσει ομάδα στελεχών ειδικευμένων στο να προχωρούν σε προσλήψεις ύστερα από μια γρήγορη τηλεφωνική συνέντευξη. Καλύπτει, έτσι, το 1/3 του προσωπικού των καταστημάτων της σε 48 ώρες. Συχνά οι θέσεις που προσφέρονται με αυτή τη διαδικασία είναι σχετικά καλοπληρωμένες. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της WSJ, σε ορισμένες περιπτώσεις οι προσληφθέντες σοκάρονται από την ταχύτητα με την οποία τους προσέλαβαν. Κάποιοι ενημερώθηκαν ότι προσλαμβάνονται από έναν υπάλληλο που τους κάλεσε μόλις 12 ώρες από τη στιγμή που υπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για εργασία.

Αλλοι αιφνιδιάστηκαν όταν, έπειτα από τηλεφωνική συνέντευξη ολίγων λεπτών, τους ανακοινώθηκε ότι προσλαμβάνονται με αποδοχές 13 δολάρια την ώρα, σαφώς καλύτερες από εκείνες που είχαν στην προηγούμενη εργασία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη γίνεται με έναν απροσδόκητο συνομιλητή. Οι υποψήφιοι μένουν έκπληκτοι όταν αντιλαμβάνονται ότι καλούνται να απαντήσουν σε τυποποιημένες ερωτήσεις για το βιογραφικό τους, τις οποίες όμως υποβάλλει ένα ρομπότ! Η αεροναυπηγική βιομηχανία Boeing προσλαμβάνει ύστερα από ολιγόωρη τηλεφωνική συνέντευξη υπαλλήλους, ιδιαιτέρως για τον τεχνικό της τομέα και προπαντός για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης που δυσκολεύεται να καλύψει. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού κολοσσού τονίζει πως υποβάλλουν αίτηση για πρόσληψη σχεδόν ένα εκατ. υποψήφιοι γι’ αυτό και η εταιρεία «προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα έμπειρων υπαλλήλων που θα χρησιμοποιούν τις πλέον σύγχρονες μεθόδους για την επιλογή μεταξύ υποψηφίων».

Παράλληλα, στην Οκλαχόμα υπάρχει μεγάλη έλλειψη καθηγητών με αποτέλεσμα η υπεύθυνη των δημόσιων σχολείων της περιφέρειας να προχωρεί σε προσλήψεις διά τηλεφώνου, κυριολεκτικώς με συνοπτικές διαδικασίες. Ετσι μία από τις νεοπροσληφθείσες καθηγήτριες ειδοποιήθηκε πως καλείται να διδάξει ενώ το πτυχίο της θα επικυρωθεί τον Μάιο. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου οι νέες θέσεις εργασίας ήσαν κατά 1 εκατ. περισσότερες από τους άνεργους Αμερικανούς. Η ανεργία είναι μόλις στο 3,7%. Δεν λείπουν, βέβαια, οι επικρίσεις για το νέο σύστημα. Οπως τονίζουν πηγές των αμερικανικών επιχειρήσεων στη WSJ, η επιχείρηση δεν γνωρίζει πώς αλληλεπιδρά ο υποψήφιος με συναδέλφους και πελάτες, ενώ δεν είναι βέβαιη αν στο τέλος εμφανίζεται αυτός με τον οποίο μίλησε στο τηλέφωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή