Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν, χθες, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συνεχίζοντας την πορεία που ακολουθούσαν την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας δέχθηκαν εκ νέου πιέσεις, διότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη ζήτηση συσκευών iPhone της Apple στη διεθνή αγορά.

H τιμή της μετοχής της εταιρείας πριν από το κλείσιμο υποχωρούσε 3,8%, εξαιτίας δημοσιεύματος στη Wall Street Journal ότι μειώθηκαν οι παραγγελίες για παραγωγή και των τριών τελευταίων μοντέλων του iPhone τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι εξελίξεις στη Nissan-Renault εξαιτίας της σύλληψης του μέχρι πρότινος κραταιού επικεφαλής της Κάρλος Γκοσν. Αποτέλεσμα ήταν η δραστική πτώση της τιμής της μετοχής της Renault και της Nissan. Επιπλέον, το κλίμα επηρέασε δυσμενώς ο προβληματισμός για την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ – Κίνας. Στην ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των κρατών Ασίας – Ειρηνικού πρώτη φορά στην ιστορία δεν υπήρξε συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν, ενώ ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πενς επιτέθηκε λεκτικά κατά της Κίνας, προαναγγέλλοντας πως δεν θα παύσουν οι δασμοί, μέχρι να αλλάξει στάση.

Στην αμερικανική αγορά, χθες, πριν από το κλείσιμο οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν απώλειες της τάξεως του 1,80% και 1,75% αντιστοίχως. Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στο 1,143 δολ. Το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησε και τελούσε υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα κάτω των 56,31 δολ. το βαρέλι. Στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent είχε πτώση 70 σεντς, στα 66,06 δολάρια το βαρέλι, διότι οι επενδυτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μιας πιθανής μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxxx 600 άνοιξε με άνοδο 0,6%, αλλά πολύ γρήγορα ακολούθησε αντίστροφη πορεία και τελικώς ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,7%, την τέταρτη κατά σειράν με απώλειες. Η τιμή της μετοχής της Salvatore Ferragamo είχε κάμψη 3,3%, ενώ πτώση 3,8% παρουσίασε η τιμή της μετοχής της Swatch μετά αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 27% της τιμής-στόχου από την ΒΑΜL. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,19%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,79%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,85%, στο Μιλάνο με -0,29% ο FTSE MIB και στη Μαδρίτη ο IBEX με -0,56%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή