Δεν εξαντλούνται στο QE τα μέτρα στήριξης από ΕΚΤ

Δεν εξαντλούνται στο QE τα μέτρα στήριξης από ΕΚΤ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει αναπτυξιακή ακόμη και όταν θα έχει λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Τη δέσμευση αυτή της ΕΚΤ επανέλαβε χθες ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και στέλεχος της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Ο κ. Βιλερουά προσέθεσε πως η τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ όταν το κρίνει αναγκαίο.

«Οι αγορές ομολόγων μάλλον θα τερματισθούν τον Δεκέμβριο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα στηρίζεται η οικονομία από τη νομισματική πολιτική», τόνισε ο κ. Βιλερουά σε ομιλία του σε συνέδριο στο Τόκιο. Η τράπεζα έχει στο οπλοστάσιό της άλλες επιλογές για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης. Πρώτον, να διατηρήσει χαμηλό το κόστος του χρήματος, δεύτερον, να επανεπενδύει τα έσοδα από τις αγορές ομολόγων στις οποίες έχει προβεί τα προηγούμενα χρόνια και, τρίτον, να διοχετεύει ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο τις Ευρωζώνης παρέχοντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς της, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 2,6 τρισ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια ανοίγει τυπικά ο δρόμος για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ μετά το τέλος του καλοκαιριού. Θα πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από οκτώ χρόνια. Οπως, πάντως, επανέλαβε ο κ. Βιλερουά χθες, απηχώντας επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ, η τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναλόγως με τις οικονομικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή