Κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές

Κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 εμφάνισε απώλειες 1,4%, σημειώνοντας συνολικά πτώση 9,79% σε διάστημα 12μήνου και αντανακλώντας τις χαμηλότερες επιδόσεις από τα τέλη του 2016. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν απώλειες 2,2% και 1,50%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Μία ημέρα πριν είχαν υποχωρήσει από 1,6% έως 1,7%.

Στο προσκήνιο βρέθηκε χθες η μεγάλη πτώση των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών –Amazon, Google, Apple, Facebook και Netflix– στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Οι φόβοι των επενδυτών εντείνονται για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στην παγκόσμια ζήτηση από τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Κίνα. Με πτώση 7% κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο, φθάνοντας το χαμηλό των 62,16 δολαρίων το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού διολίσθησε στο χαμηλό των 52,77 δολαρίων το βαρέλι, με πτώση 6,99%. Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται, όπως αναφέρει το CNBC, στη δήλωση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, πως οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερός συνεταίρος της Σ. Αραβίας ύστερα από την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Οι επενδυτές φοβούνται, επίσης, μήπως υπάρξει πλεόνασμα στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου παρά τα σχέδια του ΟΠΕΚ να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους για την ενίσχυση των τιμών.

Στην Ευρώπη, ειδικότερα, οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 2,3%. Το κλίμα είναι αρκετά ευμετάβλητο στην Ευρώπη λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, όταν έχει ήδη υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή