Η Ε.Ε. υπέρ πιο αυστηρών ελέγχων για τις επενδύσεις από Κίνα

Η Ε.Ε. υπέρ πιο αυστηρών ελέγχων για τις επενδύσεις από Κίνα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. κατέληξαν χθες στο πλαίσιο ενός συστήματος για τον συντονισμό των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη, κυρίως όσων προέρχονται από την Κίνα. Εχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα. Ο λόγος είναι ότι προσκρούει στις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που δεν θέλουν να χάσουν τα κινεζικά κεφάλαια. Ο Φρανκ Προυστ, που προήδρευσε της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε στο Reuters πως το σύστημα θα δώσει τέλος στην «ευρωπαϊκή αφέλεια». «Οι μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα έχουν όλες έναν μηχανισμό ελέγχου», τόνισε ο ίδιος και προσέθεσε πως μόνον η Ευρώπη δεν διέθετε έως τώρα.

Το σύστημα προβλέπει πως η Κομισιόν θα διερευνά εφεξής τις ξένες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς με στόχο να περιφρουρήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης, ιδιαιτέρως σε ορισμένους τομείς της τεχνολογίας. Η σχετική πρόταση, που υπεβλήθη από Γαλλία, Γερμανία και την προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη σύνοδο της 5ης Δεκεμβρίου. Η στήριξή τους στην πρόταση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη εφόσον έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εκτός από τη χώρα μας και η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Πορτογαλία.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ ελέγχων αυστηρότερων από εκείνους της Κομισιόν. Ζητούσε για παράδειγμα να υποχρεωθεί η Κομισιόν να εξετάζει κάθε σχετική συμφωνία και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υποχρεώνονται σε συνεργασία μαζί της. Οπως, πάντως, διαμορφώθηκε η πρόταση, τα κράτη-μέλη δεν θα υποχρεούνται να διεξάγουν δικούς τους ελέγχους. Σημειωτέον ότι 13 από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαθέτουν τέτοιο σύστημα ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή